Pícl (ČSSD): Špatná rozhodnutí prohlubují krizi

21.06.2020 10:39

V napjaté době po vládních opatřeních proti koronaviru je oslabena také naše ekonomika. Ta se v blízké době nevyhne krizi. Vláda by proto měla volit nástroje, které její dopady zmírní.

Pícl (ČSSD): Špatná rozhodnutí prohlubují krizi
Foto: repro Youtube
Popisek: Ekonomický expert ČSSD Michal Pícl

Když se podíváme pod pokličku daňového balíčku, který na pondělní jednání vlády předkládá ministerstvo financí, rychle zjistíme, že její opatření mohou krizi ve společnosti ještě více prohloubit. Nenajdeme v něm totiž žádné nástroje na podporu ekonomiky. Naopak!

Je zvolen špatný daňový mix opatření, které byly navíc vymýšleny ještě v době před koronavirou nákazou. V dnešním pojetí představuje předkládaný materiál naprosto promarněnou šanci přizpůsobit alespoň daňový mix očekávanému hospodářskému vývoji.

Nekoncepčnost dovršuje opatření, jež má v daňovém balíčku zavést tzv. stravovací paušál. Opatření, které bude znamenat schodek 4,9 miliard Kč, jak samo ministerstvo píše ve svém návrhu.

Pokud k zavedení paušálu dojde, umožní to firmám namísto stravenek a dotací na jídla v závodních jídelnách jednoduše vyplácet svým zaměstnancům daňově osvobozené peníze.

Paušál je nekoncepční, ohrožuje restaurace i státní rozpočet

Co je ale podstatné, paušál bude další ranou pro již tak ohrožený sektor stravování. Restaurace, ale i závodní jídelny a kantýny negativně pocítí chybu tohoto rozhodnutí. Data totiž jasně ukazují, že po opuštění stravenek budou například lidé méně chodit do restauračních zařízení na obědy. Stejně tak, pokud firmy přestanou dotovat jídla ve svých stravovacích zařízeních. Institut oceňování majetku při VŠE v Praze vyčíslil možný dopad do tržeb dokonce až na 35 miliard Kč. Po ztrátách z uzavření v době koronaviru to bude pro restaurace další rána. Pro mnohé znamenající definitivní konec. Těžko pochopit, proč ministerstvo financí tak hrozně tlačí na to, aby restauračním zařízením zatlouklo poslední hřebíček do rakve před jejich úplným zavřením.

Navíc ministerstvo financí obešlo i sociální partnery. Navzdory všem zvyklostem a požadavků odborů i zaměstnavatelů neprojednala celou záležitost dosud tripartita. Se sociálními partnery není návrh vydiskutován, s námitkami se vypořádává bez argumentů.

V době, která nás čeká, potřebuje ekonomika silné prorůstové impulzy a chytrý daňový mix. Navržený daňový balíček může ale ekonomice ještě více uškodit a měli bychom jej i vzhledem k jeho nekoncepčnosti odmítnout!

Michal Pícl, ekonomický expert strany

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.