Pikal (Piráti): Chystáme se jednat o zavedení korespondenční volby pro občany v zahraničí

05.08.2020 14:33

Vládní koalice spolu s komunisty, SPD a ODS odmítla korespondenční krajské volby

Pikal (Piráti): Chystáme se jednat o zavedení korespondenční volby pro občany v zahraničí
Foto: pirati.cz
Popisek: Vojtěch Pikal (Piráti)

Na dnešní schůzce s místopředsedou vlády a ministrem vnitra Janem Hamáčkem odmítly strany vládní koalice ANO a ČSSD za podpory KSČM, SPD a ODS zavedení korespondenční možnosti hlasování v krajských volbách. Chystáme se však nadále jednat o zavedení korespondenční volby pro občany v zahraničí v případě parlamentních, pro které jsme dostali příslib, ale i prezidentských a evropských voleb.

V krajských volbách budou moci občané v karanténě volit pomocí tzv. drive-in, tedy z vozu, a to již ve středu. Pokud to pro ně nebude možné, bude Krajský úřad na telefonické vyžádání posílat v den voleb volební komise, vybavené ochrannými prostředky a s volební urnou. V uzavřených zařízeních sociálních služeb pak budou probíhat volby na místě. Lístky z těchto mimořádných stanovišť budou sčítány ve speciálních sčítacích komisích na krajských úřadech, kde se nám podařilo dohodnout možnost dohledu zástupců politických stran nad sčítáním.

Kromě toho bylo dohodnuto navýšení odměny volebním komisím o 500 korun pro nadcházející volby. Je třeba rovněž zmínit, s ohledem na nejednotná čísla o počtu nakažených a počtu lidí v karanténě, že lidé, kteří chtějí mít jistotu, že odvolí, budou potřebovat potvrzení od lékaře nebo hygienické stanice o karanténě.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

12:05 Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi. Senior Pas a Rodinné …