Pikal (Piráti): Odliv kapitálu nastává kvůli privatizaci českých podniků

25.04.2019 16:14

Projev na 29. Mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 25. dubna 2019 k Výroční zprávě NKÚ 2018, hrozícímu deficitu státního rozpočtu 2019 a Žádosti Evropské komisi o zveřejnění závěru šetření střetu zájmů premiéra Andreje Babiše

Pikal (Piráti): Odliv kapitálu nastává kvůli privatizaci českých podniků
Foto: pirati.cz
Popisek: Vojtěch Pikal (Piráti)

Původně jsem nechtěl vystupovat, ale musím. Omlouvám se za to všem. Aspoň vám popřeji krásný mezinárodní den DNA.

Pan místopředseda Okamura musel odejít na setkání s politiky, kteří vyzývali k udávání Čechů, kteří odešli na západ za lepším, nicméně ve svém projevu bojoval proti všem a všemu, takže se musím vyjádřit k některým drobnostem, které zmínil. Jedna věc, kterou zmínil jsou jeho nebo SPD připravené zákony, například zákon o zahalování, který nám zakáže nosit sluneční brýle nebo smuteční či svatební závoje. Takže tolik asi ke kvalitě návrhů, které jsou zde předkládány, jako jeden příklad za všechny.

Mluvil o tom, že dotace, které sem posílá EU, nekončí tam, kde by měly, a že za to může Evropská unie. Ne, za to si my můžeme tady sami, jak jsme si nastavili v minulých obdobích pravidla čerpání. Z dotací byly například v mojí obci financovány čističky, přechody, tramvajové tratě a infrastruktura nebo zachovávání českého kulturního dědictví, nicméně v některých případech to vypadalo jinak.

A pokud jde o to, jestli EU a Evropská komise je cizí vrchnost, není. Evropa je náš domov a všechny ty návrhy, které zde kritizujeme, prošly hlasováním také Evropské rady, kde sedí naši zástupci a mají svůj hlas. A ptejte se svých zástupců ve vládě této či minulých, proč schvalovali či neschvalovali některé směrnice a novely, které my tady potom probíráme a kritizujeme.

Co se týče odlivu kapitálu, který byl kritizován a který potom způsobil naši zdánlivou negativní bilanci, co se odlivu kapitálu a přílivu kapitálu, resp. prostředků z EU týče, tak ten odliv kapitálu nastává kvůli privatizaci českých podniků, které nastaly před vstupem do EU, a tudíž nelze EU vinit za to, jakým způsobem jsme si zprivatizovali naše podniky či naše banky.

A pokud se týká snad našich politických nominantů v pražských podnicích, tak například v Pražské plynárenské holding sedí tři naši zastupitelé, kteří tím pádem ze zákona nedostávají žádnou odměnu, a sedí tam proto, aby tuto zbytečnou společnost mohli zrušit. Takže tolik moje krátké vystoupení.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…