Pikrt (ČSSD): Pučisté lhali celému národu, měli by odstoupit

05.11.2013 6:41

Rozhovor se starostou Příbrami Ing. Pavlem Pikrtem.

Pikrt (ČSSD): Pučisté lhali celému národu, měli by odstoupit
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Jak vnímáte výsledky voleb?
Výsledky voleb vnímám jako určité zklamání, mé odhady a zároveň přání se pohybovaly kolem 28 – 30%. Nutno však říci, že volební preference tyto výsledky naznačovaly. Nicméně i přes toto zklamání je to vítězství ve volbách. Na rozdíl od voleb v roce 2010, kdy nedokázala ČSSD sestavit většinu v poslanecké sněmovně, je nynější situace zcela odlišná. ČSSD má nyní možnost jednat o několika koalicích, z níž preferuji koalici ČSSD, Hnutí ANO a KDU-ČSL.

Co za takovými to výsledky podle vás stojí?
Myslím, že za výsledky voleb jsou dva hlavní aspekty, a to vnitřní nejednota uvnitř ČSSD a také málo výrazní představitelé a lídři kandidátek.

Co Vás při letošních volbách překvapilo?
Překvapil mně výsledek politické strany Andreje Babiše - Hnutí ANO. Překvapila mně jejich kampaní, o které si myslím, že byla udělána na profesionální úrovni a byla z ní cítit masivní finanční investice. Lidé dali v těchto volbách přednost něčemu novému.

Vy sám jste byl na kandidátce ČSSD s volebním číslem 20. Jak jste dopadl?
Co se týče mé kandidatury, jsem se svým výsledkem dosti spokojený. V počtu preferenčních hlasů jsem skončil na 14. místě středočeské kandidátky. Neprováděl jsem žádnou osobní volební kampaň, zaměřil jsem se především na podporu mého kolegy Ing. Jaroslava Vandase, který byl na 8. místě kandidátky.

Může tento osobní výsledek něco napovědět do dalších voleb do PS za 4 roky?
Myslím si, že tento výsledek by měl dát jasný signál o volitelnosti jednotlivých kandidátů také v dalších volbách do PS.

Co byste vzkázal vašim voličům?
Voličům bych chtěl především poděkovat za hlasy pro ČSSD i za preferenční hlasy pro mě samotného. Jsou svým způsobem hodnocením mé práce.

Co volby určily?
Volby určily nové rozložení politických sil v České republice.

Co říkáte na historicky nejhorší výsledky politické strany ODS?
Tyto výsledky jsou logickým vyústěním chování a jednání ODS při absenci jakékoliv sebereflexe. ODS se více zaměřovala na business než na člověka.

Myslíte si, že je možné v nadcházejících komunálních volbách uvažovat nad pokračováním koalice s ODS?
Nové komunální volby znovu rozdají politické karty a dle výsledků bude jednáno o nových koalicích.

Co říkáte na výsledky konkurenčních stran KSČM a Babišova hnutí ANO?
Výsledky KSČM se podle mého názoru daly očekávat, podpora občanů pro Hnutí Ano je pro mě, jak již jsem zmínil, překvapením.

Jak vnímáte vnitrostranický puč, který se odehrává uvnitř ČSSD?
Vnitrostranický puč uvnitř ČSSD je pro mě nepřijatelná situace, která vyplula na povrch v nejnevhodnější chvíli, tedy v den po skončení vítězných voleb. Zcela rezolutně odmítám snahy „pučistů“ odstranit předsedu Bohuslava Sobotku, za kterým stojím, a má mou podporu. Naopak podporuji názor, že organizátoři by měli odstoupit, neboť lhali celému národu o schůzce v Lánech a tak se stali zcela nedůvěryhodnými.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pribram-city.cz

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): I když je před volbami, nemusíme chovat v TV jako opičky a křičet na sebe

21:10 Dostál (Stačilo!): I když je před volbami, nemusíme chovat v TV jako opičky a křičet na sebe

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.