Pilc (Svobodní): Opět o svátku zavřené obchody

13.05.2019 15:05

Státní intervence do podnikání a trhu práce zaměstnancům zhoršují podmínky a snižují mzdu. Státní intervence nepomohou, svobodný trh ano.

Pilc (Svobodní): Opět o svátku zavřené obchody
Foto: svobodni.cz
Popisek: Svobodní - logo

Je rozdíl mezi otroctvím a dobrovolnou směnou, dobrovolným kontraktem. Prodavačky v obchodech nejsou otrokyně, jsou tam dobrovolně. Nikdo je nenutí tam být. Pokud tam jsou, byla to jejich volba a byla to pro ně lepší možnost, než jiné možnosti, jinak by tam nebyly. Zákaz jim odepře tuto jejich nejlepší možnost, zbude jim nějaká jiná, v pořadí druhá nejlepší možnost, která je pro ně horší, než byla ta první nejlepší možnost, kterou si původně samy zvolily.

Historie je plná takových státních intervencí, které měly lidem pomáhat, ve skutečnosti jim ale škodily. Neznalost těch příkladů a tudíž poučení z nich jsou obvykle mizivé.

Odkud vůbec stát bere legitimitu intervenovat do obchodních vztahů mezi lidmi? V zastupitelské demokracii si volíme své zástupce, kteří nás zastupují. Delegujeme na ně naši moc, naše práva. Pokud já nemám žádné právo zakazovat sousedovi, kdy si nesmí otevřít obchod, pak toto neexistující právo nemůžu delegovat na svého demokraticky zvoleného zástupce. Jakým právem tedy politici zakazují prodej o svátcích? Proč mají někteří lidé pocit, že mají právo jiným lidem takto intervenovat do jejich života?

Vlastnictví znamená možnost nakládat s majetkem podle rozhodnutí majitele. Kapitalismus znamená soukromé řízení výrobních prostředků, socialismus znamená veřejné řízení výrobních prostředků. S každou další podobnou státní intervencí přechází část rozhodování od majitele na stát, na politiky. Znamená částečné znárodnění, zestátnění. Další krůček k socialismu.

Lidé si často neuvědomují, že každá taková státní intervence je vynucována násilím nebo pod hrozbou násilí. Je tady otázka etiky, jak lze obhájit násilnou intervenci do nenásilného dobrovolného jednání lidí.

Dobrovolnost přináší lidem větší prosperitu. Dobrovolný obchod je výhodný pro obě strany, protože jinak by se dobrovolná směna neuskutečnila. Donucení naši prosperitu snižuje. Chcete, aby bylo líp? Kde je svoboda, tam je i prosperita.

Státní intervence do podnikání a trhu práce zaměstnancům zhoršují podmínky a snižují mzdu. (více ZDE) Deregulace, ústup státu od intervencí do ekonomiky, bude znamenat větší hospodářský růst, více a jednodušších podnikatelských příležitostí, větší a jednodušší možnosti přejít z práce zaměstnance na vlastní podnikání. To bude vytvářet ekonomický tlak na zaměstnavatele pro lepší podmínky zaměstnaných prodavaček. Svobodný trh zaměstnancům a prodavačkám pomůže, na rozdíl od státních intervencí, které zaměstnancům škodí.

Já chci žít ve svobodné společnosti, v kapitalismu. A co vy?

(vyšlo na blogu Idnes.cz, převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…