Pilný (ANO): Město vybuduje optickou síť

07.07.2019 8:09

Při výstavbě aktuálních projektů je třeba pamatovat i na budoucnost. Koncepční práci v takovém duchu schválili chrudimští radní na svém prvním červnovém jednání. Konkrétně při plánování investičních akcí bude město napříště vždy počítat s budoucí optickou sítí.

Pilný (ANO): Město vybuduje optickou síť
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

„Všude, kde je to technicky možné a ekonomicky rozumné, budou v rámci stavebních akcí pokládány alespoň dvě chráničky optických kabelů. Ušetříme si tím do budoucna nejen spousty práce, ale také množství společných peněz,“ říká starosta města František Pilný.

„Jde o podobný princip jako s chodníky. Ty realizujeme v podobě zámkové dlažby, kterou lze snadno rozebrat, pokud je nutný zásah do sítí, jež jsou položeny pod chodníkem,“ dodává místostarosta Aleš Nunvář, gesčně zodpovědný za Odbor investic.

Nové opatření umožní postupné vybudování optické sítě města bez dalších souvisejících prací, jako jsou výkopy a poté opravy povrchů komunikací. Optická vlákna v mikrotrubičkách se do již připravené chráničky pouze vženou pomocí vzduchového kompresoru; bez dříve nutných výkopů je výsledkem velmi výrazné ušetření nákladů, a to o několik řádů.

Součástí sítě budou rovněž kabelové komory, jež poslouží coby přístupová místa a uzlové body sítě. Samozřejmostí je, že chráničky budou po položení zaměřeny a řádně zaevidovány do digitální technické mapy města.

Optická síť poskytne městu možnosti lépe propojit budovy městských organizací, v některých místech také snazší napojení zařízení městského kamerového systému. Zajímavou příležitostí rovněž mohou být pronájmy částí této infrastruktury dalším subjektům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů