Piráti: ANO a ČSSD v Praze nechtějí zveřejňovat faktury

24.02.2016 21:17

Zastupitelé za ANO a ČSSD odmítli na jednání výboru pro legislativu a protikorupční opatření hlasovat pro návrh, aby Praha začala zveřejňovat seznam faktur. Návrh, který byl koncipován jako výzva Radě, na jednání navrhl zastupitel hl. m. Prahy za Piráty Adam Zábranský.

Piráti: ANO a ČSSD v Praze nechtějí zveřejňovat faktury
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

„Zveřejňování seznamu faktur je celkem velký krok kupředu v transparenci a přitom je to velmi jednoduchá záležitost. Stačí párkrát kliknout myší a pak jen vymazat osobní údaje, které ale v informačním systému v naprosté většině případů uvedené nebývají. Magistrát generuje zhruba 13 000 faktur ročně. S jejich zveřejněním by kdokoliv mohl například jednoduše zjistit, kolik celkem peněz od města dostaly kontroverzní firmy v pozdní éře Pavla Béma,“ shrnuje Adam Zábranský.

Pro návrh Pirátů hlasovala kromě pirátského navrhovatele jen zastupitelka za Trojkoalici Petra Kolínská. Ostatní přítomní členové výboru, tedy Irena Ropková z ČSSD a Libor Hadrava, Vladislava Veselá a Jarmila Bendová z ANO, se hlasování zdrželi (což de fakto znamená hlas proti).

Zastupitelé nesdělili argumenty, proč faktury nezveřejňovat

„Za chvíli budeme mít rok a půl od voleb a za tu dobu bylo zavedeno jen několik málo protikorupčních opatření. Tím, že ANO a ČSSD odmítly podpořit náš návrh, jednoznačně ukázaly, že o transparenci umí pouze mluvit. Přitom jejich zastupitelé ani nesdělili žádné argumenty, proč faktury nezveřejňovat.“

Seznamy faktur již zveřejňují například Ministerstvo financí či městské části Praha 5 a Praha 6. Praha má ke zveřejňování otevřených dat určený server opendata.praha.eu, o jehož vznik se zasadil zastupitel za Piráty Ondřej Profant. Ten již v říjnu minulého roku vyzval pražskou náměstkyni pro finance Evu Kislingerovou (ANO), aby zveřejňování faktur zařídila, a to včetně podrobného návodu. Náměstkyně ale nic neudělala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…