Piráti: Česká televize tají PR smlouvy s Bison & Rose

30.03.2017 7:35

Piráti podali stížnost Radě České televize na Petra Dvořáka, generálního ředitele ČT, pro neposkytnutí informace, o kterou žádali v souladu se zákonem o svobodném přístupu k informacím.

Piráti: Česká televize tají PR smlouvy s Bison & Rose
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Piráti podali stížnost Radě České televize na Petra Dvořáka, generálního ředitele ČT, pro neposkytnutí informace, o kterou žádali v souladu se zákonem o svobodném přístupu k informacím. V únoru 2017 zaslala Pirátská strana žádost o předložení smluv za poslední dva roky, jež Česká televize uzavřela na služby public relations. Generální ředitel České televize žádost ve stanovené lhůtě nevyřídíl, čímž porušuje zákon o svobodném přístupu k informacím. Piráti žádají Radu České televize, aby tuto skutečnost vzala v úvahu také při výběru nového ředitele ČT.

Piráti si od České televize, konkrétně od jejího generálního ředitele, vyžádali všechny staré smlouvy, které se týkají PR služeb, včetně dokumentace k výběrovým řízením. Specificky v nich zmínili společnosti Bison & Rose, Pan Solutions nebo My Solutions. Dosud však neobdželi žádnou relevantní odpověď.

Česká televize nejprve sdělila, že potřebuje „více času“, aby mohla odpovědět a poté se odmlčela. Na další urgence už vůbec nereagovala. Na telefonický dotaz místopředsedy Pirátů Jakuba Michálka zástupce ČT uvedl, že daná žádost je i nadále zpracovávána.

„Firma Bison & Rose, jejíž představitelé mají vazby na ČSSD, systematicky obsadila státní instituce. Je to metoda, kterou jako pražští zastupitelé známe od Radmily Kleslové. V těchto smlouvách navíc není nikde upřesněný rozsah prací či poskytovaných služeb, za které veřejnoprávní Česká televize vyplácí peníze. Pod PR služby lze přitom leccos schovat. Současný ředitel tají informace v rozporu se zákonem. To u veřejnoprávní televize, která by měla občanům poskytovat objektivní informace, považuji za největší prohřešek,“ uvedl předseda pražských Pirátů Jakub Michálek.

Podle údajů zveřejněných serverem Neovlivní fakturuje společnost Bison & Rose například za vydání tiskové zprávy „jen“ 113 tisíc korun a za půldenní čtyřhodinovou prezentační konferenci inkasuje 649 tisíc korun. S touto PR agenturou mají uzavřené smlouvy na PR služby následující veřejné instituce a firmy: Český aeroholding, pražský Dopravní podnik, ministerstvo pro místní rozvoj, Státní pozemkový úřad, pražský magistrát, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Letiště Praha, Čepro, Česká televize, Správa šumavského národního parku a ČEZ.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

10:14 Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bezpečnosti a sebevědomí ČR.