Piráti: Pirátští zastupitelé žádají o souhlas vyjednat koalici bez ČSSD

21.08.2015 16:17

V reakci na probíhající rozpad pražské koalice požádal zastupitelský klub Pirátů v Praze své krajské sdružení o souhlas s vyjednáváním koalice, ve které nebude ČSSD, ODS ani KSČM. Piráti se snaží odstavit od moci mimo jiné odsouzeného podvodníka Karla Březinu, o kterém se v médiích píše jako o nejmocnějším muži pražské koalice, a matadory pražského zastupitelstva Miloslava Ludvíka a Jana Slezáka, kteří ve vedení Prahy zajišťují kontinuitu s érou Pavla Béma.

Piráti: Pirátští zastupitelé žádají o souhlas vyjednat koalici bez ČSSD
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Jakub Michálek, předseda zastupitelského klubu Pirátů k tomu říká: "Jsme přesvědčeni, že v zájmu Pražanů je nutné oslabit pozici Karla Březiny, který ve stávající koalici působí jako vládce Prahy. V současné koalici považujeme ČSSD za největší problém hlavně kvůli personálním vazbám, které v Praze má. Současně jsme během téměř ročního působení v zastupitelstvu zjistili skutečný rozsah ochromení základních funkcí úřadu. Úřadu se často nedaří vypisovat ani jednoduchá výběrová řízení (např. v oblasti IT), zastupitelé mívají problém dostat se k požadovaným informacím a úředníci bohužel běžně nejsou odměňovaní podle odvedné práce a předvedených schopností, ale za slepou poslušnost případně ze známosti. To chceme změnit a vypadá to, že z pozice pouhé tolerance Rady to nebude možné. Po roce práce v zastupitelstvu prakticky na plný úvazek navíc mnohem lépe víme, do čeho bychom šli."

Ondřej Profant, předseda pražských Pirátů, doplňuje: "Piráti přímou demokracii realizují v praxi. O zásadních věcech, které určují budoucnost Pirátů, nerozhoduje úzká skupina vyvolených, ale všichni členové příslušného oblastního sdružení strany. Máme za to, že ke dvojbloku Kleslová - Březina je potřeba navrhnout realistickou alternativu v souladu s našimi předvolebními cíli (koalice s ODS či KSČM, je pro nás i nadále nepřijatelná), proto jsme požádali členy pražských Pirátů, aby nám dali mandát vyjednávat koalici s Trojkoalicí, TOP 09 a ANO, případně částmi těchto stran."

Jakub Michálek uzavírá: "Je dost dobře možné, že nová pražská koalice už je domluvená a jen se čeká na nejvhodnější chvíli, kdy ji oznámit, třeba to tak ale není. Když před pár týdny týdeník Respekt zveřejnil vážná podezření o možných úplatcích, které měl nabízet Karel Březina, Piráti byli jediný zastupitelský klub, který proti Březinovi vystoupil. ANO a ČSSD následně místo toho, aby řešily problém důvěryhodnosti Karla Březiny, odvádějí pozornost uměle vyvolaným sporem o pražské stavební předpisy. Vypadá to ale, že to s tlakem na Trojkoalici přepískli a pád koalice je na dohled. Bylo by škoda, aby z něj Březina vzešel jako vítěz."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hilšer: TOP 09. Smutný obrázek současné doby

9:15 Senátor Hilšer: TOP 09. Smutný obrázek současné doby

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rošádě na ministerském postu TOP 09.