Piráti Praha 6: Ať o soše Koněva rozhodnou sami Pražané v referendu

27.08.2019 21:33

Socha sovětského generála Koněva v parku na Praze 6 již dekády vzbuzuje mezi obyvateli Prahy silné a protichůdné reakce. Piráti z Prahy 6 chtějí, aby o jejím dalším osudu rozhodlo referendum mezi obyvateli na Praze 6. Pomník je součástí veřejného prostoru, Piráti proto věří, že je fér, aby o jeho setrvání rozhodli sami obyvatelé.

Piráti Praha 6: Ať o soše Koněva rozhodnou sami Pražané v referendu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

„Na nadcházejícím zastupitelstvu Prahy 6 navrhneme, aby se k otázce budoucnosti sochy na náměstí Interbrigády vypsalo referendum. To považujeme v tomto případě za legitimní prostředek, kdy si občané Prahy 6 mohou sami zvolit, v jakém prostředí chtějí žít,“ říká Ondřej Chrást, předseda zastupitelského klubu Pirátů na Praze 6.

Ačkoliv od instalace sochy uběhly už téměř čtyři dekády, veřejná debata i dění okolo sochy zůstává stále živé. Koněvův pomník se rovněž stává obětí vandalismu. Naposledy byla socha pomalována barvou ve druhé polovině letošního srpna. V roce 2015 a následně také v roce 2018 ji opatřila radnice tabulkami ve světových jazycích věnovanou Koněvovým činům. „Kromě podílu na osvobození části Československa má Koněv na svědomí krvavé rozdrcení protikomunistického povstání v Maďarsku, či se podílel na stavbě berlínské zdi. Konkrétně z dnešního území Prahy 6 pak jednotky SMERŠ pod jeho velením unesly po osvobození československé občany ruského původu do sibiřských gulagů,“ připomíná Jiří Hoskovec, zastupitel za Piráty na Praze 6.

„Kovovou sochu Koněva už očistili. Jestli se to samé někdy podaří i u toho historického zůstává otázkou. Otázkou, na kterou by měli odpovědět v referendu sami Pražané,“ říká poslanec a obyvatel Prahy 6 Jan Lipavský s tím, že myšlenku spoluúčasti obyvatel na rozhodování podporuje. „Návrh jde ruku v ruce s dlouhodobou strategií Pirátské strany dělat politiku transparentnější a pro lidi více přístupnější,“ uzavírá Lipavský.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.