Piráti: Praha by měla vymáhat škodu za pronájem Škodova paláce

04.02.2016 18:12

Piráti vyzývají Radu hlavního města Prahy a primátorku hlavního města Prahy, aby vymáhaly škodu po osobách, které jsou odpovědné za předražený nájem Škodova paláce. Brzy totiž uplyne promlčecí lhůta v dané kauze. Nevýhodný nájem kancelářské budovy za cenu čtyř miliard korun na 20 let schválila Rada tehdejšího primátora Pavla Béma. Praha se ale ještě může bránit - má k dispozici právní posudek, který doporučuje hlavnímu městu, aby škodu vymáhalo.

Piráti: Praha by měla vymáhat škodu za pronájem Škodova paláce
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Není to poprvé, kdy Piráti upozorňují na riziko promlčení v případě této kauzy. Jakub Michálek se v této věci dotazoval Rady hlavního města Prahy již dne 30. 10. 2015. Obdržel sice odpověď, ve které Magistrát přiznal, že si nechal u advokátní kanceláře Císař, Češka a Smutný zpracovat právní posudek, nic dalšího se ale nestalo. Michálek proto žádá o projednání uvedené záležitosti na nejbližším možném jednání Rady hlavního města Prahy.

"Navrhuji, aby současná Rada hlavního města Prahy věc řádně prošetřila, určila konkrétní odpovědnost za učiněná rozhodnutí a uplatnila nároky vůči konkrétním osobám" uvedl k záležitosti Michálek. Za možné viníky smlouvy o předraženém nájmu přitom označil několik vlivných osob ? jedním z nich je exprimátor Pavla Béma, který vládl v roce 2006 v čele velké koalice ODS a ČSSD a je považován za známého podnikatele Pawlowského, který zakázku za více než 4 miliardy Kč získal. Jako druhý přichází v úvahu Bémův známy, advokát Miroslav Jansta, který administroval výběrové řízení na Škodův palác a podle Magistrátu také zodpovídal za cenu zakázky, která byla asi dvakrát předražená. Janstova kancelář byla známá napojením na politiky, z těch současných pražských u Jansty pracovala odvolaná radní ČSSD Irena Ropková.

"Z důvodů opatrnosti jsem Radě doporučil se připojit k nároku na náhradu škody v trestním řízení bez zbytečného odkladu již tento měsíc," uzavírá Michálek.

Škodův palác využívá Magistrát hlavního města Prahy již téměř 10 let a pracuje v něm většina jeho úředníků. Podle Pavla Béma se mělo jednat o projekt, který ušetří pražanům čas i peníze. Až později vyplynulo, že výběrové řízení bylo šité na míru jednomu zájemci a že je nájem předražený. Praha uzavřela nevypověditelnou smlouvu na dobu 20 let. V roce 2026, až smlouva vyprší, tak hlavní město utratí celkem 4 miliardy korun, a žádnou vlastní budovu mít nebude. Budovu koupil od spol. ČEZ v roce 2004 Sebastian Pawlowski za 850 mil. Kč, nyní je vlastněna neprůhledným holdingem zahraničních firem.

Výzva Radě je ke stažení ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.