Piráti: Předseda Bartoš dnes interpeluje premiéra kvůli plánu násilného odchodu ředitele GIBS

01.03.2018 10:30

Piráti s obavami sledují kroky současné vlády bez důvěry, která činí zásadní a často i nevratné personální změny ve státní správě. Posledním takovým příkladem je plán premiéra Babiše na násilné odejití ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína.

Piráti: Předseda Bartoš dnes interpeluje premiéra kvůli plánu násilného odchodu ředitele GIBS
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

„Již delší dobu zde panuje vládní tlak na výměnu vedoucích pracovníků v řadě institucí státní správy, a to navíc za využití velmi vágních až neurčitých odůvodnění. Tento tlak je navíc podpořen různými kontrolami dle mého názoru šikanozního rázu. Aktuálně jde o snahu pan Babiše odstranit šéfa GIBS Murína,” uvedl předseda Bartoš, který se proto rozhodl dnes interpelovat premiéra Babiše.

Své dotazy shrnul Bartoš do čtyř bodů: Předseda Pirátů chce znát konkrétní důvody k odvolání ředitele GIBS. Táže se rovněž, zda tyto důvody byly řediteli sděleny. Předseda Bartoš se dále dotazuje, zda současné aktivity nemohou souviset například s výroky Jaroslava Faltýnka, který prohlásil o vyšetřovateli Čapího Hnízda Pavlu Nevtípilovi, že ho dostane “do tepláků”. Dále se Bartoš táže, zda se bude premiér řídit stanoviskem Bezpečnostního výboru sněmovny, který se musí k věci ze zákona vyjádřit. Zajímá ho také, zda zamýšlí jmenovat novým ředitelem GIBS současného náměstka Milana Špačka, který má blízko k ANO.

Piráti doufají, že dojde k objasnění veškerých nejasností, protože právo na tyto informace mají nejenom zástupci v Poslanecké sněmovně PČR, ale i široká veřejnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…