Piráti: Prosazujeme, aby nevyčerpané evropské peníze šly na pomoc Ukrajincům

25.03.2022 6:37 | Tisková zpráva

Pirátští europoslanci hlasovali pro možnost využití nedočerpaných evropských fondů na pomoc Ukrajincům prchajících před válkou. Konkrétně jde o peníze za období z let 2014 až 2020. Standardně by se tyto nevyužité prostředky musely vrátit. Finance půjdou například do výuky jazyků, lepšímu přístupu ke zdravotnictví či na základní potřeby, jako je jídlo a oblečení.

Piráti: Prosazujeme, aby nevyčerpané evropské peníze šly na pomoc Ukrajincům
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Návrh dává evropským zemím možnost rozhodnout se, zda chtějí nevyužité peníze z fondů vrátit, nebo je použít na pomoc lidem prchajícím před válkou z Ukrajiny. Návrh počítá s tím, že budou moci členské země využít z Evropského sociálního fondu a fondu pro regionální rozvoj v přepočtu až 246 miliard korun (10 miliard eur).

„Musíme být solidární s Ukrajinou a podpořit v současné situaci její prchající občany. Prostředky z fondů lidem usnadní nový začátek a pomohou jim se rychle dostat na vlastní nohy. Státy z nich mohou okamžitě financovat jídlo, zdravotní péči ale i základní potřeby nutné hned od počátku jejich útěku do bezpečí,“ říká europoslankyně Markéta Gregorová.

Finance mají být využity v rámci směrnice o dočasné ochraně, která zaručuje držitelům statutu rozsáhlá práva včetně bydlení, zdravotní péče, vzdělávání a přístupu na trh práce.

„Členské země by mohly použít fondy tak, že budou prospěšné nejen pro uprchlíky, ale i pro místní. Prostě investujeme peníze do oblastí, které byly doposud zanedbávány a kde pomůžou všem. Jde třeba o zlepšení infrastruktury, investice do dopravy, dostupnosti škol nebo zdravotnictví,“ vysvětluje europoslanec Mikuláš Peksa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…