Piráti: Sněmovna schválila náš návrh změny ústavy, umožní rozšířit pravomoci NKÚ

12.02.2020 13:09

Projev na 40. schůzi Poslanecké sněmovny 12. února 2020 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky.

Piráti: Sněmovna schválila náš návrh změny ústavy, umožní rozšířit pravomoci NKÚ
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Poslanci dnes ve třetím čtení schválili Piráty navrhovanou změnu ústavy, která rozšíří pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu při kontrole státních institucí, měst a krajů. Autorem návrhu je poslanec Lukáš Černohorský, místopředseda Kontrolního výboru. Dohled NKÚ nad hospodařením krajů, měst i veřejnoprávních médií má přispět k ozdravení veřejných financí. V praxi zákon umožní včasné odhalení dotačních podvodů, neodpovědného plýtvání, či účetních chyb.

„Ke změně ústavního zákona byly potřeba hlasy alespoň 120 poslanců. Jsme rádi, že se nám podařilo potřebnou podporu získat. Novela jde nyní do Senátu, kde očekáváme další diskusi, ale předpokládám, že senátoři změnu rovněž schválí,“ komentoval návrh Lukáš Černohorský. Pro změnu ústavy hlasovali krom pirátských poslanců také poslanci z klubů ANO, KSČM, SPD i ČSSD a po jednom poslanci z klubů KDU-ČSL a STAN.

Pokud návrh na rozšíření pravomocí NKÚ projde, bude se vztahovat plně na některé samosprávné celky jako jsou kraje nebo Hlavní město Praha, ale také na veřejnoprávní média jako ČT nebo ČRo. „Pokud stát přenáší na samosprávy nové povinnosti, je v našem zájmu zkontrolovat, zda jsou schopné tyto činnosti svými náklady pokrýt, a případně jim tyto náklady dostatečně kompenzovat,” dodává Lukáš Černohorský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…