Piráti: V globalizujícím světě musíme pracovat globálně

11.07.2015 20:57

Celosvětový sjezd Pirátů ve Varšavě

Piráti: V globalizujícím světě musíme pracovat globálně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

4. a 5. července 2015 se ve Varšavě uskutečnilo 5. valné shromáždění mezinárodního sdružení pirátských stran Pirate Parties International. Vůbec poprvé v historii PPI byli do předsednictva zvoleni Piráti ze všech kontinentů - jmenovitě předseda Andrew Reitemeyer (Nový Zéland) a dále Patrick Schiffer (Německo), Karla Medrano (Mexiko), Richard Hill (Švýcarsko), Chemseddine Ben Jemaa (Tunisko), Min Chiaki (Japonsko) a Henrique Peer (Brazílie). Za Českou pirátskou stranu se zúčastnili delegáti Mikuláš Peksa a František Kopřiva. Čeští Piráti měli ve vedení PPI historicky také svého zastupitele. Byl jím Marcel Kolaja, kandidát Pirátů ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2014.

„Pirátské hnutí historicky vzniklo v Evropě a Evropa byla dlouho naší hlavní základnou. Jsem rád, že už to tak není a máme pevné pozice i jinde. V globalizujícím světě prostě musíme pracovat globálně,“ říká k tomu český delegát Mikuláš Peksa.

Mimo voleb do orgánů PPI Piráti diskutovali o budoucnosti celého hnutí. Jednoznačně se shodujeme na odporu vůči snahám nadřazovat byznys demokracii. V našich podmínkách je to hlavně TTIP, která ovšem představuje díky objemu euroamerického obchodu problém pro celý svět.

„Kromě TTIP se shodujeme i na nutnosti řešit i plošné sledování a reformu nefunkčních kopírovacích monopolů. To jsou globální problémy současnosti a nelze je řešit bez globální spolupráce,“ dodává delegát František Kopřiva.

Z popudu italských Pirátů vyzkouší PPI online diskusní a hlasovací platformu. Vedle formálních usnesení vznikla i řada neformálních diskusních kroužků, kde se řešily lokální problémy a spolupráce.

„Mezinárodní spolupráce se stále rozvíjí, v reakci na problémy, kterými se Piráti zabývají. Ty přesahují hranice států i kontinentů. Internet, který je součástí každodenního života stále větší části populace, také nezná hranice.“ dodává přeseda Pirátů Lukáš Černohorský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …