Piráti: Vláda chce vrátit možnost Hradu tajit informace o chodu kanceláře

12.01.2021 10:01

Ministerstvo vnitra vyhovělo Kanceláři prezidenta republiky a připravuje pro ni výjimku ze zákona o svobodném přístupu k informacím.

Piráti: Vláda chce vrátit možnost Hradu tajit informace o chodu kanceláře
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Podle současné legislativy iniciované Piráty má při sporech, zda instituce odmítly zveřejnit informace oprávněně či ne, rozhodovat nezávislý Úřad pro ochranu osobních údajů. Podle nového vládního návrhu ale má o oprávněnosti utajení informací Hradem opět rozhodovat hradní kancléř Vratislav Mynář.

Argumentaci ministerstva i Hradu Piráti odmítají a navrženou výjimku považují za nesystémovou a nedůvodnou. „Představa, že se občanům zlepší přístup k informacím, když se budeme odvolávat proti kanceláři k jejímu vedoucímu, je legrační. Současný systém, kdy rozhoduje nestranná instituce, je daleko vhodnější. Zákon má platit stejně pro všechny – pro obce, pro soudy i pro pana Mynáře,“ komentuje nový návrh předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, který původní novelu inicioval.

„Argumentace ministerstva, že naše novela z roku 2019 narušuje dělbu moci, je absurdní. Dělba moci neznamená, že si kancelář prezidenta může dělat co chce a dohlížet na ni bude pouze její kancléř. Dělba moci znamená vzájemné brzdy a protiváhy. Dozor nad dodržováním zákonů na ochranu osobních údajů a poskytování informací vykonává nezávislý úřad. S Piráty uděláme vše pro to, aby tento pokus o ‚výjimku' pro papaláše neprošel,” dodává poslanec Ondřej Profant.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…