Piráti: Vláda není proti návrhu, který zlepší vymáhání odpovědnosti úředníků za škodu

19.03.2019 4:34

Vláda zaujala neutrální stanovisko k pirátskému návrhu, který zajistí, že po státních úřednících a najatých externích subjektech bude moci stát vymáhat osobní odpovědnost za jejich pochybení, pokud jejich úřadu udělí pokutu jiný úřad.

Piráti: Vláda není proti návrhu, který zlepší vymáhání odpovědnosti úředníků za škodu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

To běžně nastává v oblasti veřejných zakázek, kdy Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělí jinému úřadu pokutu za pochybení při administraci veřejné zakázky. Piráti dále chtějí zavést pravidlo, že úřad bude muset do zápisu uvést, zda a jak bude vymáhat škodu po konkrétním úředníkovi. Zákon uvádí do rovnováhy postavení úředníků v místních samosprávách, kteří již za škodu odpovědní jsou, a státních úředníků, kteří dosud nebyli.

„V případě organizačních složek státu je za současného stavu zřejmé, že motivace úřadu dodržovat vlastní zákony, respektive motivace konkrétních odpovědných osob, je prakticky nulová. Ať už se totiž zaměstnanci či najatí odborníci dopustí například při zadávacím procesu u veřejné zakázky jakékoli, i třeba úmyslné chyby, nemůže být po nich způsobená škoda za současné situace s úspěchem vymáhána. Přitom jsou při veřejných zakázkách utráceny peníze daňových poplatníků,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, jeden z předkladatelů návrhu.

„Zatímco samosprávy, jejich příspěvkové organizace a třeba i veřejné vysoké školy škodu v mnoha případech úspěšně vymáhají, stát na vymáhání škody zcela rezignoval,“ uvedla advokátka Petra Bielinová, která je autorkou analýzy, ze které Piráti při přípravě návrhu vycházeli.

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že vítá debatu na téma odpovědnosti státních úředníků. Ta se díky Pirátům nyní přenese do Poslanecké sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.