Piráti mají legislativu, která umožní založit firmu za jediný den

02.02.2019 15:49

I přes opakované sliby předchozích vlád zůstává Česká republika zemí, kde založení firmy trvá velmi dlouho a vyžaduje řadu zpoplatněných byrokratických úkonů.

Piráti mají legislativu, která umožní založit firmu za jediný den
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

V žebříčku Světové banky z roku 2018, který hodnotí náročnost založení podnikání, patří Česku až 115. příčka. Podle dat z téhož roku trvá v ČR založení vlastního podnikání průměrně 24,5 dní. To je stejně dlouhá doba, kterou potřebují podnikatelé v Peru a o den méně než v Iráku. S tím se však nelze spokojit. Piráti proto přišli s návrhem, který zásadním způsobem administrativu spojenou se založením firmy zjednoduší. Podporu nalezli i u vládního hnutí ANO a opoziční ODS. Pod Pirátským návrhem je tak momentálně 75 podpisů.

Pozice České republiky v žebříčku zahájení podnikání setrvale klesá. Hodnocenými kritérii jsou časová a finanční náročnost a počet byrokratických úkonů, které je třeba absolvovat. Veškeré tyto aspekty, bude upravovat nový návrh tak, aby začínající podnikatelé měli se založením vlastní společnosti co nejméně práce. Jak tedy budou stěžejní návrhy vypadat?

Základními prvky dnes představeného legislativního návrhu jsou:

  • Automatizace zápisu do rejstříků bez ruční kontroly soudem.
  • Snížení povinných poplatků na 500 Kč z dnešních 5 000 Kč.
  • Při základním kapitálu společnosti do 5000 Kč bude společník zproštěn vkladové povinnosti.

Chystané legislativní změny se dotknou pěti zákonů:

  • O živnostenském podnikání,
  • o soudních poplatcích,
  • o správních poplatcích,
  • o obchodních společnostech a družstvech,
  • o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob a o evidenci svěřenských fondů.

Postup založení firmy prostřednictvím sogtwaru s otevřenou licencí je zachycen na krátkém videu, které uživatele provede všemi kroky:

Tvůrci návrhu Ondřej Profant a Martin Jiránek se inspirovali Estonskem a Velkou Británií. V těchto zemích lze založit firmu za jediný den, průměrná doba tohoto úkonu se pohybuje v jednotkách dnů. V rámci EU i světa tyto země představují špičku v digitalizaci a přívětivosti online služeb vůči uživatelům.


Aktuální (modře) a navrhované (žlutě) schéma založení společnosti. Propojením existujících informačních systémů veřejné správy a navrhovaných prostředků je možné nechat po úřadech obíhat data, nikoliv občany.

Historie návrhu

Podpora malých podnikatelů, založení firmy za jeden den a zjednodušení byrokracie jsou jednou z dvaceti programových priorit Pirátů. Proto už před parlamentními volbami v roce 2017 spustili webovou stránku, na níž si zaregistrovaní uživatelé mohli vyzkoušet, jak by mohl proces založení firmy na internetu vypadat. Podle aktuálně platné legislativy a výše současných poplatků bylo možné tímto způsobem založit firmu online do pěti dní. Návrh Pirátů tuto dobu zkrátí a sníží i nynější výši poplatků, které většinově tvoří poplatky za formální úkony notářů.

Projekt, který dnes Piráti představili veřejnosti, prezentoval poslanec Ondřej Profant již v říjnu 2018. Hosty semináře byli poslanci ANO a ODS, zástupci notářské komory nebo Ministerstva spravedlnosti ČR. Těm byl představen návrh softwaru v otevřené licenci, připravené k využití ministerstvy. Návrh počítal s připravovanou směrnici EU, která má založení firmy pomocí elektronických nástrojů umožnit a její přijetí se očekává v příštím volebním období Evropského parlamentu.

V programovém prohlášení z 27. června 2018 slíbila elektronizaci služeb pro občany, podnikatele a firmy i samotná Vláda ČR. Volební program ANO, nejsilnější vládní strany, byl trochu konkrétnější. Sliboval kromě jiných i jednoduchý start i ukončení podnikání a založení i ukončení živnosti prioritně na online bázi. Poslanci ANO se nyní k návrhu Pirátů připojili, podobně jako poslanci ODS.


Podrobný přehled úkonů, nákladů a časové náročnosti při zakládání společnosti. Časová náročnost ve žlutých polích, finanční náklady v modrých polích.

Uvedená statistická čísla jsou dostupná ZDE a ZDE.

Ondřej Profant a Jakub Dušánek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

10:04 Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zdravotnictví.