Piráti marně vyzvali Fischera, aby zveřejnil informace o státem placených dluzích

23.10.2013 11:25

10. října 2013 Ministerstvo financí v čele s Janem Fischerem odmítlo zveřejnit utajovaný seznam dluhů soukromých firem, který kdysi zaplatila ze státních peněz Česká konsolidační agentura.

Piráti marně vyzvali Fischera, aby zveřejnil informace o státem placených dluzích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Fischer tak navázal na svého předchůdce Miroslava Kalouska, který seznam dluhů za desítky miliard korun odmítl v roce 2011 zveřejnit.

Žádost o informace podal v roce 2011 místopředseda Pirátů Jakub Michálek podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Důvodem odepření informace bylo podle Ministerstva financí údajné obchodní tajemství České konsolidační agentury, resp. jejího právního nástupce Ministerstva financí.

"Považujeme za absurdní, aby byl veřejný úřad nositelem obchodního tajemství a aby z toho důvodu Ministerstvo financí utajovalo dluhy soukromých osob, které uhradilo z veřejných prostředků," odmítl utajování místopředseda Pirátů Jakub Michálek.

Kvůli nezákonnému utajování probíhá s Ministerstvem financí od roku 2011 soudní spor u Městského soudu v Praze. Městský soud již jednou pochybil, když podle Nejvyššího správního soudu nezákonně odmítl žalobu projednávat.

"Lze se jen domnívat, že za rozhodnutím Ministerstva financí stojí tlaky skupin, v jejichž zájmu ministerstvo utajuje, čí dluhy byly uhrazeny ze státních prostředků," doplňuje Jakub Michálek.

Fischerův kabinet odmítl požadavek na zveřejnění informací a výzvu Pirátů ke smírnému řešení sporu. Informace neoprávněné utajované Miroslavem Kalouskem tak dále budou nedostupné a daňoví poplatníci se nedoví oficiální údaje o tom, na čí dluhy padly veřejné prostředky. Neoficiálně část informací zveřejnil v roce 2011 server PirateLeaks, viz http://pirateleaks.cz/_media/www/www/cka.pdf

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Prosté říkání NE na jakýkoliv složitý problém dnešního světa nic nevyřeší

8:14 Farský (STAN): Prosté říkání NE na jakýkoliv složitý problém dnešního světa nic nevyřeší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice SPD.