Piráti navrhují vrátit možnost zohlednit dobu studia do výpočtu důchodu

25.06.2019 10:00

Pirátský poslanec Tomáš Martínek podal pozměňovací návrh k zákonu o důchodovém pojištění, v němž navrací možnost osobám, studujícím střední, vyšší odbornou nebo vysokou školu, aby se jim tato doba při výpočtu důchodu započítala jako tzv. náhradní doba pojištění.

Piráti navrhují vrátit možnost zohlednit dobu studia do výpočtu důchodu
Foto: Piráti
Popisek: Tomáš Martínek

Doba pojištění je jedním z komponentů procentní výměry (tedy části důchodu založené na zásluhovosti) a odráží dobu výdělečné činnosti dané osoby. Náhradní doba pojištění zohledňuje situace, kdy osoba nevykonává z objektivních důvodů výdělečnou činnost (nejčastěji např. z důvodů péče o dítě do 4 let, péče o osobu závislou na péči ve II. III. nebo IV. stupni závislosti, atd.), avšak vzhledem k povaze daných situací je doba (alespoň částečně) započítána.

V roce 2008 byla přijata novela zákona o důchodovém pojištění, která stanovila, že do náhradní doby se započítává pouze studium do 31. 12. 2009. Dnes tak osoba, která studovala ať již částečně nebo úplně až po tomto termínu nemá tuto dobu ve výpočtu důchodu zohledněnou. Piráti chtějí vrátit možnost zohlednit dobu studia do výpočtu důchodu pro všechny.

Navíc pirátský pozměňovací návrh zahrnuje i osoby, které se rozhodly zahájit prezenční studium na vysoké škole v pozdějším věku. „Nově jsme dali možnost uplatnit náhradní dobu pojištění i lidem, kteří na vysokou školu nastoupili v pozdějším věku. Pokud tito lidé studovali standardní dobu prezenčního studia daného programu, nevidíme důvod, proč by se jim to nemělo také započítávat,” říká předkladatel pozměňovacího návrhu Tomáš Martínek.

Návrh umožňuje zohlednit první studium každého stupně studia maximálně do jeho standardní délky. Díky této úpravě není nutné omezovat možnost uplatnění věkem. Návrh tak podporuje i celoživotní vzdělávání. Dále řeší problematickou situaci prezenčních studentů doktorského studia, kteří de facto pracují (vyučují, podílí se na výzkumu apod.), ale tato doba se jim pro důchody nezapočítává.

Ing. Tomáš Martínek

  • Piráti
  • Tento profil není využívan. www.tomas-martinek.eu je správný

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…