Piráti předložili změny pro posílení nezávislosti státního zástupce, vládní koalice se rozhodla je nepodpořit

27.09.2019 17:36

V rámci projednávání novely o státním zastupitelství, která řeší postavení evropských žalobců, načetli Piráti před dvěma týdny pozměňovací návrh na posílení nezávislosti a současně ztížení možností politického tlaku na státní zástupce. Novela dnes prošla ve 3. čtení Poslaneckou sněmovnou, avšak bez tohoto klíčového návrhu Pirátů.

Piráti předložili změny pro posílení nezávislosti státního zástupce, vládní koalice se rozhodla je nepodpořit
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

„Pozměňovací návrh jsme předložili k novele zákona o státním zastupitelství projednávaným v souvislosti s eurožalobcem, protože totožný návrh předložený spolu s Markem Výborným a Zbyňkem Stanjurou neumožnila koalice zařadit na program. Návrh vzešel z diskuse u kulatého stolu, má podporu Rekonstrukce státu, obsahuje rozumně stanovené termíny pro přechodná období a má všechny záruky znemožňující politikům odvolat šéfa státních zástupců. Vláda se bohužel rozhodla ignorovat veškeré odborné výtky a vládní poslanci schválili zákon, který opět centralizuje veškerou moc v rukou vlády. Nejvyšší státní zástupce bude tedy příští tři měsíce přezkoumávat podezření Andreje Babiše z dotačního podvodu s tím, že může být sám kdykoliv Babišovou vládou bezdůvodně odvolán a skončit jako skončili úředníci na dotačním nebo finančním úřadu, kteří se vzepřeli zájmům Agrofertu,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Opoziční novela i pozměňovací návrh vzešly z obavy o odvolání nejvyššího státního žalobce ministryní spravedlnosti Marií Benešovou, kterou dosadil Andrej Babiš po odvolání ministra Jana Kněžínka. Vládní novela upravuje postavení evropských žalobců v novém Úřadu evropského veřejného žalobce, který má vzniknout za rok ve 22 zúčastněných členských státech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.