Piráti prosadili ve Sněmovně část opatření proti koronaviru

30.10.2020 22:02

Piráti dnes prosadili ve Sněmovně řadu opatření, která mají zlepšit epidemiologickou situaci a podpoří občany i firmy. Pirátské návrhy například pomohou situaci ve školství - vláda podle nich musí připravit jasný a srozumitelný plán, kdy a jak se žáci vrátí do lavic a jak to bude přesně probíhat.

Piráti prosadili ve Sněmovně část opatření proti koronaviru
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Stát také má zajistit péči o malé děti klíčových školských pracovníků. Prošel rovněž návrh na efektivnější zapojení expertů, dobrovolníků či studentů do zdravotní péče. Poslanci souhlasili i s body požadujícími zlepšení digitalizace úřadů, aby se komunikovalo s občany emailem či telefonicky a zavedení práce z domu pro státní úředníky. Tato schválená usnesení jsou pro vládu závazná a měla by je co nejrychleji zavést do praxe.

Anketa

Zaslouží si herec Josef Dvořák státní vyznamenání?

88%
12%
hlasovalo: 17898 lidí

„Podařilo se nám dnes vyjednat, aby byl nouzový stav pouze do 20. listopadu, a Sněmovna měla tak lepší kontrolu nad kroky vlády. Prosadili jsme také, že nám vláda předloží před koncem prodlouženého nouzového stavu podrobný report, jaký navrhuje další postup a jak vyhodnocuje dosavadní opatření. Sněmovnou prošly i naše důležité návrhy směřující například k zapojení maximálního počtu odborníků do zdravotní péče či k jednotnému portálu pro registraci dobrovolníků. Důležitá je také podpora pořízení oxygenových koncentrátorů a zdravotních odsávaček do domovů pro seniory, aby mohli staří lidé v případě lehkého průběhu koronaviru zůstávat tam, kde jsou zvyklí,“ uvedla první místopředsedkyně Olga Richterová s tím, že prošlo rovněž doporučení, aby vláda jasně nastavila kritéria, na jejichž základě bude obnoven provoz škol a školských zařízení. „Všechny informace pro rodiny, žáky i učitele navíc má kabinet sdělovat opravdu s předstihem, aby se na ně mohli všichni připravit,“ dodala Richterová.

„Prošel také například celý náš blok s návrhy k digitalizaci, bylo přijato šest našich záměrů. Tedy poskytnout datové zprávy v datových schránkách zdarma i pro soukromoprávní komunikaci, podpořit možnost občanů komunikovat s veřejnou správou telefonicky nebo emailem, nahradit některé požadované listiny čestným prohlášením, zavést v maximální možné míře práci z domova ve státní správě. Sněmovna podpořila i návrh preferovat příjem a oběh digitálních dokumentů před listinnými a jejich skeny, uspíšit aplikaci zákona o právu na digitální službu, zejména práva na zápis kontaktního údaje (telefon a email), a využívat tyto údaje při komunikaci s občany,“ dodal pirátský poslanec Ondřej Profant.

Plné znění usnesení naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).