Piráti vyslali do senátních voleb ve Zlíně informačního aktivistu Luďka Maděru

25.11.2013 15:11

Do mimořádných senátních voleb ve Zlínském kraji nominovali Piráti jako svého kandidáta známého a dlouholetého aktivistu za svobodný přístup k informacím Luďka Maděru.

Piráti vyslali do senátních voleb ve Zlíně informačního aktivistu Luďka Maděru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Piráti jsou přesvědčeni, že občané začínají Pirátskou stranu vnímat jako plnohodnotnou politickou alternativu a že mají reálnou šanci do Senátu svého kandidáta dostat, stejně jako se jim před rokem podařilo v Praze vybojovat senátorské křeslo pro whistleblowera Libora Michálka, který byl nominován Piráty a zvolen za koalici Pirátů, Strany zelených a KDU-ČSL.

Ing. Luděk Maděra (* 12. dubna 1943) se celý život pohyboval okolo výpočetní techniky a počítačů. 1. února 1999 nastoupil na radnici ve Zlíně jako vedoucí oddělení informačních systémů. Narazil na rozsáhlé tunelování, a když ho odmítl krýt, dostal koncem srpna 2000 „padáka na hodinu“. Od té doby svádí se zlínským magistrátem a krajským úřadem boj o informace, v posledních letech především o informace o platech a mimořádných odměnách. Tuto bitvu dotáhnul až k Nejvyššímu správnímu soudu a vyhrál ji v přelomovém rozsudku 5 As 57/2010, podle kterého informace o odměnách z veřejných prostředků musí být zveřejněny. Na základě uvedeného rozsudku se občané dověděli o platech a odměnách, které dostali vedoucí pracovníci některých ministerstev, a Hrad musel zveřejnit informace o platu a odměnách Klausových lidí - Hájka a Jakla.

Rozkrádání majetku samospráv se nezabrání, pokud nebude zajištěn přístup k pravdivým informacím. Nejsnadnější cestou k tomu je prosadit, aby neposkytnutí informace, která podle zákona, rozsudku nebo rozhodnutí nadřízeného orgánu měla být poskytnuta, vedlo mandatorně k ukončení pracovního poměru. Česká pirátská strana je jedinou stranou, která prosazuje transparentní hospodaření a přístup k pravdivým informacím, a proto se Ing. Maděra rozhodl za Piráty kandidovat.

Více informací o Luďku Maděrovi se můžete dočíst přímo na jeho stránkách ( http://ludekmadera.cz/ ) nebo na webu Pirátů ( http://www.pirati.cz/lide/ludek_madera ).

reklama

autor: Česká pirátská strana

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

13:04 Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

Liberecký kraj se stal prvním krajem, kde vzniklo společenství obcí jako nová forma meziobecní spolu…