Piráti vyzývají k propuštění politického vězně Olega Sencova

20.06.2018 22:01

Piráti v otevřeném dopise vyzývají k propuštění politického vězně Olega Sencova a dalších více než 60 neprávem uvězněných ukrajinských občanů v Rusku. Dopis ruskému velvyslanci podepsali poslanci z pěti politických stran.

Piráti vyzývají k propuštění politického vězně Olega Sencova
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

„Lidská práva a úcta k nim patří mezi jednu z nejdůležitějších hodnot, kterou Piráti vyznávají. Uvěznit nevinného člověka a odpírat mu setkání s rodinou, úřady vlastní země a dokonce i přístup k základní lékařské péči považujeme za zcela odsouzeníhodné,“ prohlásil pirátský poslanec Jan Lipavský, který dopis Rusku inicioval.

„Jediným proviněním Sencova je, že otevřeně vystupuje proti ruské agresi na Krymu a okupaci své rodné země. Připadá mi zcela nepřijatelné, aby byl někdo vězněný pouze za projev vlastního politického názoru. Proto se připojuji k protestům po celém světě a otevřeně žádám Moskvu, aby tuto chybu napravila,“ říká pirát Lipavský.

Otevřený dopis v tomto okamžiku koluje po Sněmovně a zástupci všech parlamentních stran mají stále ještě šanci se svým podpisem postavit za spravedlivou věc. Vzkaz Kremlu už podepsali poslanci Pirátů, TOP 09, STAN, KDU-ČSL a ODS. Lipavského otevřenou výzvu zatím podpořilo 25 signatářů.

„S uvězněním Sencova a dalších bytostně nesouhlasím. Civilisté se nesmí stát rukojmím v nevyhlášené válce, kterou Moskva proti Ukrajině vede. Děkuji všem poslancům za jejich podporu a vítám i rezoluci Evropského parlamentu, která vyzývá Kreml k propuštění vězněných Ukrajinců,“ říká Pirát František Kopřiva.

Rezoluci na podporu Sencova a dalších schválil Evropský parlament 14. června také s přispěním hlasu pirátské europoslankyně Julie Redy.

František Kopřiva

  • Piráti
  • Profil není spravován mnou. Dotazy můžete psát mailem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…