Piráti začnou voličům vyřizovat voličské průkazy. Chtějí tak zvýšit volební účast

14.09.2017 10:53

Piráti chystají jednu z největších akcí na podporu volební účasti v historii České republiky. Umožní občanům na vybraných místech v Praze, Brně a dalších městech zažádat o voličské průkazy.

Piráti začnou voličům vyřizovat voličské průkazy. Chtějí tak zvýšit volební účast
Foto: Archiv Ivana Bartoše
Popisek: Ivan Bartoš

Ulehčí tak život mnoha přespolním, kteří by se jinak museli kvůli volbám buď vrátit do obce trvalého bydliště nebo napsat žádost s ověřeným podpisem a vyřídit si voličský průkaz korespondenčně.

„Zatímco v Estonsku se už léta volí elektronicky a ve většině vyspělých zemí jde hlasovat alespoň poštou, v České republice jsme zaspali dobu. Tím, jak stát volby dělá zbytečně složité, demotivuje mnoho lidí v tom, aby šli volit. Piráti to chtějí změnit,“ vysvětluje předseda České pirátské strany Ivan Bartoš.

Piráti věří, že získají dobrovolníky z řad advokátů a dalších subjektů, které mohou ověřovat podpisy, tedy například notáře. Mezi náležitosti žádosti o voličský průkaz patří totiž i ověřený podpis.

„Inspirovali jsme se v Americe a Británii, kde se lidé k volbám registrují. Akcí na podporu volební účasti připravujeme vícero. Měřítkem úspěšnosti voleb totiž není jen náš výsledek, ale i celková volební účast. V prvních letech po revoluci volili téměř všichni – dobrovolně. Věřili v pozitivní změnu, kterou demokracie přinese. Neúčast u voleb je pro mnohé určitá forma protestu. Přitom jediný protest je jít volit,“ shrnuje Bartoš.

Vyřídit si voličský průkaz „na ulici“ bude možné mezi 1. a 10. říjnem.

Není to poprvé, co se Piráti ujali řešení úředního marastu namísto státu. Již v červnu na stránce urad.pirati.cz spustili plně funkční aplikaci na zakládání firem online, nejrychlejším zájemcům pak firmu skutečně založili.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.