Pisár (STAN): Kraj postaví dům pro osoby s poruchou autistického spektra

03.11.2023 4:21 | Tisková zpráva

O jeho názvu rozhodne veřejnost

Pisár (STAN): Kraj postaví dům pro osoby s poruchou autistického spektra
Foto: STAN
Popisek: Robert Pisár

Ve městě Ostrov vznikne nový dům určený pro osoby s poruchou autistického spektra. Patřit bude pod Domov pro osoby se zdravotním postižením Mariánská. p. o. Nyní rada Karlovarského kraje schválila výsledky zadávacího řízení na pořízení projektové dokumentace. Ta bude stát 1,9 milionu korun. 

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí

„Jedná se o další ze snah o humanizaci sociálních služeb. Domov v Mariánské má v současné době kapacitu 140 lůžek, ale v rámci transformace dojde ke snížení počtu o dvanáct lůžek. Těchto dvanáct klientů se v budoucnu přestěhuje do nového dvoupodlažního objektu, který bude disponovat čtyřmi domácnostmi. Klienti s poruchami autistického spektra tak budou žít v jednotlivých domácnostech v počtu tří osob. Tento krok je přiblíží k běžnému životu a může jim usnadnit začlenění do společnosti,“ uvedl radní pro oblast sociálních věcí Robert Pisár. 

Každá z domácností bude mít k dispozici jednolůžkové pokoje pro zachování soukromí klientů, společný obývací pokoj, kuchyňský kout, toaletu a koupelnu. Všichni ubytovaní  budou moci využívat zahradu s altánem u domu. Výhodou umístění domu v Ostrově je také možnost zapojení klientů do dění ve městě, možnost nákupů, procházek a kontakt s dalšími lidmi. „Nespornou výhodou umístění je také lepší dostupnost pro rodiny klientů, která umožní častější vzájemný kontakt. Zároveň budou žít v podmínkách respektujících soukromí každého z nich, navíc individuální přístup v domácnostech může vést k většímu rozvoji potenciálu jednotlivých klientů,“ doplnil Robert Pisár. 

S výstavbou dvoupodlažního objektu včetně zázemí pro pracovníky sociální služby se počítá v ulici Dukelských hrdinů, v těsné blízkosti místního dětského domova. Se samotnou realizací projektu se počítá v období let 2025  - 2027.  

„Protože domov zatím nemá žádný specifický název, oslovíme veřejnost. Bude se jednat o Domov pro osoby se zdravotním postižením, určený pro osoby autistického spektra. Jak jej však pojmenujeme, necháme na veřejnosti. Výzva bude zveřejněna na facebookovém profilu Karlovarského kraje a lidé se budou moci zapojit pomocí komentářů. Pokud vzejde z návrhů název domova, bude jeho autor oceněn volnými vstupenkami na prohlídku do Císařských lázní a drobnými dárky od Karlovarského kraje,“ uzavřel Robert Pisár.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL