Plzeňští Piráti hned na úvod zasedání zastupitelstva poukázali na možnou nezákonnost

16.11.2018 19:05

Piráti byli jednoznačně nejhlasitější opozicí na ustavujícím zasedání plzeňského zastupitelstva konaném ve čtvrtek 15. listopadu. Již v úvodu poukázali na možnou nezákonnost ve znění usnesení zřizující výbory zastupitelstva. Na jejich podnět byl návrh tohoto usnesení změněn.

Plzeňští Piráti hned na úvod zasedání zastupitelstva poukázali na možnou nezákonnost
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Nejzásadnější výhrady však měli k nominaci poslance Martina Baxy na post primátora. Ten hodlá zároveň vykonávat důležitou práci poslance a dalších víc jak 30 funkcí, což mu neumožní plně se věnovat statutárnímu městu Plzeň.

Z diskuze vyplynulo, že vzhledem k zaneprázdněnosti pana poslance Baxy se jednání zastupitelstva přesunou z obvyklých čtvrtků na pondělí. To v návaznosti ovlivní i termíny zasedání celé řady orgánů v samosprávě města a obvodů.  ,,Výsledkem je, že mnoho lidí na městské i obvodní úrovni si bude muset překopat pracovní týden jen proto, že se pan poslanec nehodlá vzdát již druhé lukrativní funkce ve prospěch jiného člena své strany," říká předseda zastupitelského klubu Pirátů Pavel Bosák.

V průběhu jednání Piráti jako nejsilnější opoziční strana nominovali Pavla Bosáka na předsedu kontrolního výboru. Tento post však v tajné volbě připadl kandidátovi KDU-ČSL Pavlu Janouškovcovi.  ,,Na obvodech jsme ctili zažitý demokratický zvyk a tam, kde nejsme v opozici nejpočetnější, jsme nenominovali kandidáta. Pochopili jsme, že princip fair play se na celoměstské úrovni nectí. V zastupitelských křeslech převládla obava ze silné opozice,” říká Magdaléna Daňková

"Nemyslím si, že byl dobrý nápad zvolit pana Janouškovce na předsedu kontrolního výboru. Pan Janouškovec jako radní druhého městského obvodu musí spolupracovat se zbytkem tamní rady, tedy i s panem Šloufem, kterého má zároveň na úrovni města jako radního kontrolovat. Pana Janouškovce jsme postavili do situace zcela zbytečné politické schizofrenie, čemuž jsme se mohli bez větších potíží vyhnout, " říká Tomáš Pastirčák.

Závěrem Piráti prezentovali projekt Evropské komise WIFI4EU, který obcím dává možnost obdržet kupón v hodnotě 15.000EUR, přibližně 375.000,-Kč, pro zřízení veřejných Wi-Fi hotspotů.

,,Na ulici jen tak 15.000 EUR nenajdete, bylo by škoda tuto možnost pro Plzeň nevyužít, ” dodává předseda plzeňských Pirátů Pavel Šrámek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…