Poc (ČSSD): Osud „semínkového zákona” v rukou europoslanců

02.02.2014 12:52

Nový návrh zákona EU na regulaci semen a osiv vzbudil velkou nevoli v mnoha státech včetně České republiky.

Poc (ČSSD): Osud „semínkového zákona” v rukou europoslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Poc

Aktuálně je projednáván v Evropském parlamentu a včera o něm hlasovali europoslanci z Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI). Jeho člen, český europoslanec Pavel Poc (ČSSD) před hlasováním podal návrh na celkové zamítnutí takzvaného “semínkového nařízení” z dílny Evropské komise.

Pavel Poc, stínový zpravodaj Skupiny evropských socialistů a demokratů (S&D), k tomuto zákonu po hlasování uvedl:

“Hlasování bylo krátké, ale dramatické. Hlasovali jsme o mém návrhu na zamítnutí celého zákona, který není dobrý pro nikoho a oproti současnému stavu nepřináší žádná zlepšení. Evropská komise by ho měla přepracovat.”

“Když jsem začal na návrhu pracovat, věřil jsem, že se bude dát upravit do přijatelné podoby. Poté jsem ale došel k závěru, že bychom kupovali zajíce v pytli. Souhlasím s obavami mnoha zahrádkářů, producentů osiv nebo ochránců tradičních odrůd.”

“Osiva z EU mají dnes ve světě dobré jméno. Těží z toho i čeští producenti. Nechtěl bych vidět, že kvůli novému nařízení EU klesne jejich konkurenceschopnost. Bylo třeba zasáhnout, těch pochybností zde byla celá řada.”

“S výsledkem dnešního hlasování jsem samozřejmě spokojen, je to ale teprve první krok. Nyní o něm bude hlasovat Výbor pro zemědělství, který má v tomto případě hlavní slovo a v únoru nebo v březnu bude muset vše schválit celý Parlament na plenárním zasedání ve Štrasburku. Vzhledem k dosavadním jednáním jsem ale optimista.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Poc - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…