Poc (ČSSD): Úbytek hmyzu mluvením nezachráníme, přicházím s novou evropskou iniciativou

13.05.2019 11:38

Napříč evropskou vědeckou komunitou i veřejností existuje široká shoda na tom, že úbytek opylovačů je obřím ekologickým i společenským/ekonomickým problémem, který je třeba prioritně řešit. V České republice je však jen málo politiků, kteří by přicházeli s konkrétními návrhy, natož aby jej aktivně řešili. Europoslanec a lídr kandidátky ČSSD do evropských voleb Pavel Poc se chce vymknout a přichází s celoevropskou iniciativou.

Poc (ČSSD): Úbytek hmyzu mluvením nezachráníme, přicházím s novou evropskou iniciativou
Foto: archiv PP
Popisek: Pavel Poc (ČSSD)

Poté, co se mu s kolegy podařilo omezit několik pesticidů způsobujících úhyn včelstev, pracuje nyní na tom, aby ochrana opylovačů hrála dominantnější roli v budoucí zemědělské politice. Nyní je jen krůček od toho, aby se jeho projekt na monitoring opylovačů, který potvrdil vážnost situace, rozrostl a získal z unijního rozpočtu dalších 128 milionů korun.

„Lidská aktivita a současný způsob produkce opylovačům škodí. Bez dat o příčinách jejich úbytku a rozsahu problému, proti němu nedokážeme bojovat i konkrétně a správně nadefinovat politiky. Proto chci svůj projekt rozšířit, abychom pokryli i další druhy a získali data z celé EU,“ říká Pavel Poc k jeho běžící a současně plánované iniciativě a dodává: „hlavním výstupem bude vznik ukazatelů, které by měly být zahrnuty do nové zemědělské politiky, a pro které se mi podařilo vydláždit cestu. Nebudu sedět s rukama v klíně. Omezovat se na proklamace, které slyším z různých stran, může kdekdo, to ale naší krajině nepomůže.“

„Úhyn opylovačů, ale i další otázky týkající se životního prostředí, jsou komplexní a vysoce odborné záležitosti, proto k nim tak musíme přistupovat. Nemůžeme v rámci jedné politiky tolerovat aktivity, kvůli kterým opylovači vymírají, abychom je pak v rámci jiné politiky pracně zachraňovali. Evropská unie musí být jedno tělo, kde jedna ruka ví, co dělá ta druhá. Indikátory, které vzejdou z mého projektu, poslouží k nápravě škodlivého přístupu,“ komentuje biolog a zároveň nejvlivnější český europoslanec ze skupiny Socialistů a demokratů v Evropském parlamentu.

Opylovači jsou významným bioindikátorem kvality životního prostředí, prostřednictvím kterého lze zhodnotit například i to, jak je hospodařeno s půdou, nebo výskyt kontaminantů v prostředí.

„Opylování je nenahraditelnou ekosystémovou službou. Pokud by úbytek opylovačů pokračoval současným tempem, je katastrofa, myslím zaručeným scénářem. Jsou věci, které na světě nejdou vyčíslit a hodnota opylovačů je jednou z nich. Jsem rád, že v Parlamentu můžu zúročit své přírodovědecké vzdělání při hledání funkčních řešení, ale také, že je jako politik dokážu i prosadit.“

Do mezinárodního projektu Pavla Poce je momentálně zapojena česká Společnost pro ochranu motýlů v čele s Ing. Aloisem Pavlíčkem, Ph.D i Entomologický ústav Akademie věd ČR. Na tomto příkladu lze vidět, že Evropská unie spojuje, a že mezi českými odborníky a aktivními europoslanci spolupráce může fungovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

10:14 Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bezpečnosti a sebevědomí ČR.