Poc (ČSSD): Za několik dní vznikne největší zóna volného obchodu

15.01.2019 8:36

Již v únoru by platnosti měla nabýt obchodní dohoda mezi Evropskou unií a Japonskem. Vytvoří se tak historicky největší zóna volného obchodu. Dojde k zjednodušení vývozu, ale i poklesu celních tarifů u importovaných japonských aut o 10 procent.

Poc (ČSSD): Za několik dní vznikne největší zóna volného obchodu
Foto: archiv PP
Popisek: Pavel Poc (ČSSD)

„Dohoda by měla značně zjednodušit vývoz našich produktů do Japonska. Rádi by měli být zejména evropští zemědělci a potravinářský průmysl. Ti se běžně neumisťují na prvních příčkách subjektů nejvíce profitujících z obchodních dohod," komentuje dohodu europoslanec Pavel Poc, „potravinářským výrobkům například klesne celní zátěž až v rozmezí 15–30 procent."

Tento nový obchodní rámec, ve kterém se evropský kontinent a japonské ostrovy zavazují k dlouhodobé spolupráci, má za cíl snížit cla do jejich minimální výše. „Lze ho určitě označit za pokrokový. Nově totiž zahrnuje i závazek k dodržování Pařížské dohody o změně klimatu," dodává Pavel Poc.

Poslední krok v ratifikaci učinil Evropský parlament na svém posledním zasedání roku 2018 ve Štrasburku. Europoslanci zvládli o obchodní dohodě hlasovat, přestože jejich práci nečekaně narušily teroristické útoky.

Společnou zónu volného obchodu europoslanci schválili 12. prosince velmi pohodlnou většinou. Svým rozhodnutím tak vytvořili obchodní celek o velikosti až třetiny světového HDP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…