Nepřišlo Vám někdy, že naše společnost ve svém blahobytu neodpustitelně plýtvá? Plýtváme vším, čím jenom můžeme, vodou, elektřinou nebo plynem. Až rozpustile nadužíváme a produkujeme neskutečné množství odpadu, se kterým si pak nevíme rady. Není pak žádným překvapením, že nešetrně zacházíme i s potravinami, které nestačíme spotřebovat včas, a pak skončí v popelnici.
Plýtvání potravinami je samozřejmě jen špičkou ledovce v našem obecném plýtvání zdroji, ale je to zároveň plýtvání, se kterým může něco udělat každý z nás. Představte si, že v celé Evropské unii je ročně zbytečně znehodnoceno na 90 miliónů tun potravin. Pokud bychom použili souhrnně údaje o spotřebě potravin Českého statistického úřadu, mohla by z tohoto množství znehodnocených potravin žít celá Česká republika až 9 let.
Tyto potraviny musel někdo vyrobit nebo dovézt a jejich znehodnocení znamená ekonomickou ztrátu, snížení potravinové soběstačnosti a nakonec i zcela zbytečné zvýšení uhlíkové stopy. Změnit toto chování nemusí vůbec znamenat uskrovňování nebo utahování opasků. Znamená to pouze rozumné a rozmyšlené stravovaní a nákupní chování. Nákupy je nutno si plánovat, dávat si pozor na datum spotřeby, neukládat věci tak, abychom na ně potom zapomněli. Ušetří tím nejen spotřebitelé, ale i celá společnost.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: cssd.cz