Poche (ČSSD): Ďábel se skrývá v detailech

09.04.2014 4:30

Minulý čtvrtek se europoslanci konečně vyslovili pro zrušení poplatků za roaming napříč členskými státy. A tedy proti tomu, aby člověka telefon či smska z dovolené domů nadobro zruinovala, jako to platilo až doposud.

Poche (ČSSD): Ďábel se skrývá v detailech
Foto: red
Popisek: Miroslav Poche

Takže – konec roamingu je určitě dobrá zpráva! Evropská unie tak konečně také jednou šlápla na prsty monopolům a postavila se na stranu obyčejných lidí. Zastala se všech Evropanů před obohacováním telekomunikačních společností na náš účet.

To je od Evropy určitě chvályhodné. Bohužel, v minulosti se Evropa raději vždy šťourala v nesmyslech, než aby skutečně pomáhala. Evropská unie má totiž značné rezervy co do akceschopnosti. A hlasování na minulém čtvrtečním zasedání evropského parlamentu ukázalo, že v oblasti ochrany spotřebitele je  bohužel osmadvacítka zatím daleko za vysněným ideálem Ale snad se pomalu začíná blýskat na lepší časy. Protože jestli by něco Evropa určitě měla být – pak to je mocný spojenec běžných smrtelníků a spotřebitelů, proti bezohledným praktikám nadnárodních korporací .

Zrušení roamingových poplatků by mělo být zavedeno ve všech členských státech do konce příštího roku. Operátoři by pak měli účtovat poplatky za komunikaci ze zahraničí pouze v ojedinělých případech. Byla to právě Evropská unie, která započala před několika lety s kampaní proti těmto poplatkům. Dlouho však skutek utek. Přitom úplné zrušení těchto sazeb je logickým pokračování dlouhodobého procesu skutečného propojování Evropy. Při cestách po členských státech se však i nadále budeme jakožto unijní občané setkávat s bariérami, které nám tu a tam znovu připomenou, že si prozatím nejsme všichni zcela rovni, že se stále dělíme na tuzemce a turisty. Pokud se nyní spokojíme pouze se zrušením roamingových poplatků a nedáme si za cíl zboření všech bariér, bude tento stav přetrvávat navěky.

Přiznám se například, že při výběru hotovosti v zahraničí vždy trnu nad tím, kolik za tuto banální transakci mezi jindy čile spolu obchodujícími bankami jakožto koncový spotřebitel zaplatím. I proti těmto poplatkům by mělo být v tuto chvíli vedeno unijní úsilí. Nemluvě o mnoha dalších oblastech, ve kterých se přes pokračující evropskou integraci stále projevuje snaha nadnárodních korporací vydělat na existenci hranic za každou cenu.

Ďábel se často skrývá v detailech. V malých věcech, které často nejsou na první pohled zřejmé. Nyní bude potřeba ohlídat návaznou evropskou legislativu tak, aby formální zrušení roamingu si telekomunikační monopoly nevynahradily na nás někde jinde. A aby jen nedošlo k placení jejich mastných zisků z naší jedné, na místo druhé kapsy. Telekomunikační operátoři svůj boj za nesmyslně tučný profit na úkor zákazníků totiž rozhodně ještě nevzdaly.

A stejně tak je třeba se napřít do myriády dalších detailů, které mohou nám všem i zde u nás doma zlepšit život. Evropa totiž má smysl. Pro nás pro všechny. Jen se nad těmi detaily nesmí mávat rukou. Což se bohužel a doposud děje až moc často.

Věřím, že Evropská unie v příštím volebním období dokáže  z oblasti ochrany spotřebitele konečně udělat svoji primární prioritu.

Myslím, že nás bude více, kdo je přesvědčen, že Evropa to víc než potřebuje.
Autor je kandidátem sociální demokracie č. 4 pro volby do Evropského parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miroslav Poche

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…