Poche (ČSSD): Na průběh voleb v Gambii bude dohlížet mise vedená českým europoslancem

20.03.2017 10:12

Evropská unie zahájila činnost pozorovatelské mise, která bude dohlížet na regulérnost parlamentních voleb v západoafrické Gambii. Ty se uskuteční 6. dubna 2017.

Poche (ČSSD): Na průběh voleb v Gambii bude dohlížet mise vedená českým europoslancem
Foto: red
Popisek: Miroslav Poche

Hlavním pozorovatelem a vedoucím celé mise byl jmenován europoslanec Miroslav Poche (ČSSD, S&D).

Vůbec poprvé od vstupu ČR do EU povede evropskou volební pozorovatelskou misi český europoslanec. Navíc ve velmi náročné situaci, ve které se země od loňských presidentských voleb nachází. Jmenování českého vedoucího pozorovatelské mise je také dokladem, že Česká republika má v evropských institucích dobré postavení. „Považuji to za velký úspěch, že hlavním pozorovatelem v Gambii bude zástupce České republiky. O to víc, že se jedná o náročnou misi před velmi důležitými volbami, které mohou zásadně ovlivnit další směřování celé země. Obsazení pozice hlavního pozorovatele je jednoznačně diplomatickým úspěchem. Ukazuje se, že naše práce a česká diplomacie začíná být v Unii stále více pozitivně vnímána a ovlivňuje zásadní rozhodovací procesy,“ doplnil Miroslav Poche, který již v minulosti v roli pozorovatele absolvoval mise na Ukrajině a v Jordánsku. Právě na základě jeho předchozích zkušeností ho do vedení mise Federica Mogherini, vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, jmenovala.

Gambijské parlamentní volby budou prvním velkým testem tamní demokracie od loňských presidentských voleb a budou mít vliv na stabilitu země a celého regionu. I proto bude pozorovatelská mise EU vyžadovat dle slov vysoké představitelky EU pro zahraniční politiku silné politické vedení, které zajistí nestrannost a nezávislost tak, aby její práce a závěry byly respektovány všemi politickými uskupeními v zemi. „Vzhledem k politickému vývoji v zemi je důležité, aby blížící se volby proběhly v pořádku. Pozorovatelská mise Evropské unie bude hrát velmi významnou roli, aby byly vyloučeny jakékoliv dohady o neregulérnosti voleb a předešlo se jejich následnému zpochybňování, což by mohlo ohrozit křehkou stabilitu země po nedávných presidentských volbách,“ řekl europoslanec Miroslav Poche.

Bude to poprvé, co Evropská unie v Gambii rozmísťuje plnohodnotnou volební pozorovatelskou misi, což odráží význam, který Unie nadcházejícím parlamentním volbám přikládá. První část skupiny pozorovatelů působí v Gambii již od 13. března. Další část týmu včetně hlavního pozorovatele Miroslava Pocheho bude na místě působit od 20. března až do ukončení celého volebního procesu. Součástí pozorovatelské mise bude také sedm poslanců Evropského parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu