Pokorná Jermanová (ANO): Cenzura a ministerstvo informací je tu. Je ohrožená svoboda slova?

21.04.2022 3:57 | Komentář

Informační prales kolem nás jistě skrývá spoustu lží a hoaxů. Vláda Petra Fialy se toho chytla a jmenovala Michala Klímu vládním zmocněncem pro oblast médií a dezinformací.

Pokorná Jermanová (ANO): Cenzura a ministerstvo informací je tu. Je ohrožená svoboda slova?
Foto: Screen ČT24
Popisek: Jaroslava Pokorná-Jermanová v ČT

Nově vytvořený cenzurní úřad je však definovaný tak nejasně, že za dezinformaci může označit cokoliv, tedy i naprosto legitimní názor. Vládní pětikoalice, která se před parlamentními volbami ráda označovala za „demokratický blok“ už párkrát ukázala, že v praktické politice zase až tak moc demokratická není. Při domýšlení důsledků, kam až teoreticky, podle toho, jaké má pravomoci, může v „potírání zla“ nový zmocněnec zajít, z toho až mrazí. Koneckonců, komunistický režim se také zaklínal vůlí lidu, a všichni víme, jakých zvěrstev byl schopen.

Podle Listiny základních práv a svobod je zaručena svoboda projevu a právo na informace, stejně jako je nepřístupná cenzura. Když si přečtete, jakými možnostmi může disponovat nový zmocněnec pro oblast médií a dezinformací, najdete s Ústavním pořádkem hned několik rozporů. Zmocněnec se totiž docela snadno může se totiž stát prostředkem k ovládání médií. Že je to strašení pytlíkem od svačiny? Pan Klíma se v jednom z rozhovorů nechal slyšet, že by stát měl podporovat nezávislá média. Před časem je ve svém článku na serveru Forum 24 dokonce definoval: „Plejáda nezávislých médií od levicového Deníku Referendum a A2larmu, přes Deník N, Magazín Reportér, Neovlivni.cz, Investigace.cz, Echo 24 a Hlídacího psa po FORUM 24 a Týdeník FORUM. Velmi významnou roli hrají Seznam a Seznam Zprávy a také vydavatelství Economia s Respektem a s Hospodářskými novinami. Spolu s některými pořady České televize a Českého rozhlasu tato média brání tomu, aby informační scéna byla plně manipulována oligarchickými médii a dezinformačními kanály“. Podporou vybraných médií však stát rozhodně nezaručí jejich nezávislost, spíše naopak. Jde o hluboké nepochopení principu skutečné nezávislosti médií.

Zajímavý je i rozpor, že ve svém výčtu Michal Klíma zmiňuje i veřejnoprávní média – Český rozhlas a Českou televizi. Ty, ale v jiném kontextu označuje za říši zla, kterou je třeba rozprášit. Je podporovatelem odvolání kompletní Rady ČT a ČRo a vytvoření nových pravidel pro jmenování jejich členů. Ti současní prý mluví do vysílání a tlačí na obsah. Noví radní by měli formovat veřejnoprávní instituce jinak. Je celkem snadné si představit jak. V zájmu nezávislosti je totiž potřeba vyřadit ze hry veškerou opozici současné vlády, a ČRo i ČT zcela ovládnout.

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42649 lidí

Z obav nikoho nevyvede ani další okolnost. Podle vyjádření zveřejněného na oficiálních stránkách české vlády bude Michal Klíma mimo jiné bude „spolupracovat na přípravě mediálních nákladů komunikace státu a doporučovat média, skrze která bude komunikace státu realizována“. To znamená, že stát si bude platit inzerci a podporovat jen ty média, která budou zpívat tu správnou písničku?

Jmenování zmocněnce pro oblast médií a dezinformací je typickým výstřelem vlády Petra Fialy. Legislativa řešící dezinformace ještě není ani navržená, natož, aby platila. Zmocněnec visí v právním vzduchoprázdnu a jen vzbuzuje oprávněné pochybnosti. Pro boj s dezinformacemi by přitom stačilo využití současné legislativy, například té, která postihuje poplašné zprávy nebo rasovou, národnostní či jinou nenávist. A zmocněnec by nebyl potřeba už vůbec. Pokud ovšem není ministrem informací, který má být garantem novodobé ideologické propagandy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…