Polčák (STAN): Zákony neřeší informování obyvatel v případě havárie

15.02.2015 8:33

Tzv. minutový projev europoslance Stanislava Polčáka na plenárním zasedání EP ve Štrasburku.

Polčák (STAN): Zákony neřeší informování obyvatel v případě havárie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Vážení kolegové,

v blízkosti česko-slovenských hranic ve Vrběticích ve Zlínském kraji vloni na podzim opakovaně vybuchly muniční sklady. Bývalé vojenské objekty český stát pronajal jako muniční sklady soukromým firmám. Za dosud nevyjasněných okolností dva z nich vybuchly, zemřeli dva lidé, musely být několikrát evakuovány tisíce lidí, škoda na životě, zdraví a majetku občanů a právnických osob je obrovská.

Kauza Vrbětice ukázala, že český stát v této oblasti ochranu svých občanů značně zanedbal a jeho legislativa je v mnoha směrech nedostatečná. Nedostatky však obsahují i unijní předpisy. Do června 2015 mají státy EU provést do svého práva směrnici č. 2012/18/EU o kontrole nebezpečí závažných havárií. Ta se ale nevztahuje na vojenské a polovojenské objekty, takže ani tento evropský předpis by se na kauzu muničních skladů ve Vrběticích nevztahoval. Legislativa neřeší ani přepravu těchto materiálů z nebezpečných skladů, informovanost obyvatel a havarijní připravenost.

Žádám tedy Evropskou komisi, aby i s ohledem na kauzu Vrbětice a její přeshraniční rozměr znovu zanalyzovala unijní právo a navrhla změnu evropské legislativy tak, aby více chránila civilní obyvatelstvo, zvyšovala jeho účast v předcházení havárií nebezpečných chemických látek a zajistila odpovídající roli municipalitám. Jen když se z tragédie v moravských Vrběticích jak ČR, tak EU poučí a bude důsledně chránit život, zdraví a majetek svých obyvatel, bude naplněn smysl její existence.

Děkuji vám za pozornost.

Stanislav Polčák, europoslanec, místopředseda hnutí Starostové a nezávislí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Stanislav Polčák

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…