Polčák (STAN): Zrušení superhrubé mzdy a kompenzační bonus připraví obce o miliardy

10.11.2020 13:57

Nejen očekávaný pokles HDP v reakci na restriktivní opatření v boji s koronavirem, ale také návrh na zrušení superhrubé mzdy a úmysl vlády vyplácet kompenzační bonus opět na úkor daňových příjmů samospráv. To jsou tři faktory, které přispějí k bezprecedentnímu propadu ve financování obcí a krajů.

Polčák (STAN): Zrušení superhrubé mzdy a kompenzační bonus připraví obce o miliardy
Foto: JoK
Popisek: Stanislav Polčák

Sdružení místních samospráv ČR očekávané snížení příjmů samospráv vyčíslilo v dnes zveřejněné daňové kalkulačce. Po zadání názvu obce v ní může každý občan zjistit, o kolik peněz přijde jeho obecní rozpočet vinou ekonomického propadu i vládních opatření.

„Pokles výkonnosti ekonomiky vyjádřený hrubým domácím produktem se negativně odrazí i v příjmech obcí ze sdílených daní. Odhady se pohybují v rozmezí 40 až 60 miliard korun. Nechápeme tedy, proč vláda finanční situaci obcí ještě dále zhoršuje vlastními opatřeními, konkrétně zrušením superhrubé mzdy a vyplácením kompenzačního bonusu z daňových příjmů obcí, které obce připraví o dalších 25 miliard. Už na jaře jsme varovali, že obce za této situace nebudou příští rok schopné téměř vůbec investovat, což zásadně zkomplikuje a zpomalí opětovné obnovení ekonomického růstu,“ říká k vládním návrhům předseda SMS ČR Stanislav Polčák.

Anketa

Věříte, že islámské radikály lze převychovat?

1%
99%
hlasovalo: 12537 lidí

Odhadovaný dopad na rozpočty obcí činí v případě kompenzačního bonusu zhruba 5 miliard korun, v případě zrušení superhrubé mzdy je to dokonce více než 20 miliard, jde o zhruba desetinu celkových příjmů obcí. „Pokud stát zruší superhrubou mzdu a sníží tak svoje daňové příjmy, je to jeho rozhodnutí. Samosprávám ale musí v takovém případě výpadek financí nahradit příslušnou změnou rozpočtového určení daní,“ vysvětluje místopředsedkyně SMS ČR poslankyně Věra Kovářová (STAN), která již návrh, jenž obcím zajišťuje náhradu těchto příjmů, podala. Aby výpadek mohl být nahrazen, musela by se úroveň sdílení se státem zvýšit ze současných 23,58 % na téměř 37 % u daně z příjmů fyzických osob, u krajů z 8,92 % na téměř 15 %.

Jak by mohly příjmy obecních rozpočtů v příštím roce vypadat, ukazuje názorně daňová kalkulačka (ZDE), kterou dnes SMS ČR zveřejnilo. „Ta pro každou obec v ČR zobrazuje sdílené daňové příjmy obce pro rok 2021 dle predikce Ministerstva financí ze září 2020. Dále ukazuje odhad propadu ve sdílených daních způsobený zrušením superhrubé mzdy a zavedení sazby 15 % ze mzdy hrubé, tak jak navrhuje premiér Babiš, a dopad kompenzačního bonusu dle návrhu nového zákona,“ vysvětluje první místopředseda SMS ČR Jan Sedláček.

Pokud jde o kompenzační bonus, pro výpočet jsou použita data z MF obsažená v důvodové zprávě k návrhu zákona. Tato data vycházejí z předpokladu, že se o kompenzační bonus přihlásí 250 000 subjektů a bonusové období, které se dle návrhu zákona automaticky prodlužuje do ukončení nouzového stavu, skončí 20. 11. 2020. „Dále upozorňujeme, že další negativní dopad na daňové příjmy obcí může přinést zvýšení slevy na poplatníka, obsažené v pozměňovacích návrzích poslanců Hamáčka a Ferjenčíka. Odůvodnění pozměňovacích návrhů předpokládá dopad do rozpočtu obcí cca ve výši 2,3 mld. Kč,“ dodává J. Sedláček.

Daňovou kalkulačku SMS ČR najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.