Popek (Pro Prahu): Diletanti na magistrátu nás blokují v rozvoji

27.08.2018 10:31

Jaký je největší problém hlavního města? „Jeho stávající vedení,” má jasno starosta městské části Praha–Lipence Michal Popek. Kandidát do pražského zastupitelstva za hnutí Starostové pro Prahu stojí v čele lipenecké radnice už třetí volební období a říká, že právě magistrát často svým amatérismem blokuje městské části v jejich rozvoji. Metropole si podle něj zaslouží ve vedení místo stranických aparátčíků lidi s opravdovými zkušenostmi z komunálu.

Popek (Pro Prahu): Diletanti na magistrátu nás blokují v rozvoji
Foto: Starostové pro Prahu
Popisek: Michal Popek

„Praha je v podstatě rukojmím celorepublikových stranických sekretariátů, pro které je další dobytou baštou, a bez jakéhokoli vztahu k tomuto krásnému městu mu místo rozvoje škodí, jak mohou,” říká Popek, který se sice narodil v samém srdci Prahy, ale je celoživotně spojen s Lipenci.

Dlouholetý starosta má jasno v tom, že by pražský magistrát neměly vést stranické figurky, nýbrž lidé znalí reálných problémů města a jeho obyvatel. „Naše hnutí je složeno převážně z lidí, kteří prošli komunální politikou a vědí, co toto město potřebuje. Na rozdíl od některých stávajících pražských zastupitelů jsem přesvědčen, že podmínkou volitelnosti na magistrát by měla být účast kandidáta po dobu minimálně jednoho volebního období v orgánech vedení některé městské části,” navrhuje.

Profesionálové místo diletantů

Během tří volebních období v čele Prahy-Lipenců dostatečně poznal, jak špatným „spojencem” dokáže centrální pražské vedení být, pokud je odtržené od skutečných problémů lidí. Za Popkova působení se podařilo například několikrát rozšířit kapacitu místní školky, takže je z Lipenců jedna z mála městských částí, jež je schopna v tomto ohledu pokrýt poptávku rodičů.

Rozšířila se také základní škola, vznikla nová sportovní hala a řada venkovních sportovišť. „V současnosti ve stejném duchu pokračují další stavby technické vybavenosti. Zde ovšem vinou špatného výběru dodavatele magistrátními orgány není vůbec znám horizont jejich dokončení, které mělo proběhnout již koncem loňského roku,” upozornil.

Problém je čistička

Kamenem úrazu se stala místní čistička odpadních vod, na jejíž přeplněnost městská část už delší dobu upozorňuje. „Právě nedostatek kapacity k odkanalizování brání již několik let vydávání stavebních povolení a tím i rozvoji Lipenců,” stěžuje si starosta, jenž pražským radním a zastupitelům vyčítá také nedostatečnou pozornost vůči investicím do dopravní infrastruktury.

„Přitom při pohledu na provoz obdobných obcí na území Středočeského kraje vidím, že komunikace s hejtmanstvím je u nich podstatně jednodušší než naše s magistrátem. Z toho kolikrát propadám beznaději,” přiznal.

A takto staví magistrát, říká starosta Popek.

I to ho prý však motivuje ucházet se na podzim o hlasy Pražanů. „Po dlouhé době by měl být diletantismus vedení města nahrazen zkušeným profesionálním přístupem. Je třeba nastartovat realizaci důležitých liniových staveb, metra, výstavbu městských bytů a umravnit nesmyslné rozmachy v rámci přebujelého metropolitního plánu. Zkrátka věnovat se konečně neamatérsky všem dlouhodobě, pro neschopnost zanedbávaným tématům, o která běžný Pražan zakopává na každém kroku,” uzavřel.

Michal Popek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu