Portlík (ODS): Pražská plynárenská a „slavný“ otevřený dopis pana primátora

27.04.2019 12:15

Předně je třeba říci, že otevřené dopisy a vzkazy přes média, která mají potenciál poškodit miliardovou městskou společnost jsou tedy pirátskými unikáty. Chápu, že do té dozorčí rady svého zástupce mermomocí chtějí, ale ohrožovat tím hodnotu akcií městské firmy je pro mě něco, s čím se nehodlám mlčky smířit.

Portlík (ODS): Pražská plynárenská a „slavný“ otevřený dopis pana primátora
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Portlík

Nehledě na to, že v tom otevřeném dopise primátora Hřiba je poměrně dost faktických chyb a nepřesností. Téma jsem otevřel na dnešním zasedání zastupitelstva hlavního města Prahy. Pojďme si projít to nejdůležitější:

V otevřeném dopisu je uvedeno, že zástupci zaměstnanců v dozorčí radě Pražské plynárenské nejsou zaměstnanci, ale vlastně zástupci managementu. V této souvislosti je však třeba upozornit a zdůraznit, že se jedná o pracovníky, kteří ve společnosti pracují mnoho let - Klepáček od roku 1988 (v dozorčí radě od 2015), Vránek od roku 1992 (v dozorčí radě od roku 2007) a Zemanová od roku 2005 (v dozorčí radě od 2017) - prošli společností od shora dolů, od nižších pracovních pozic, na své současné pozice.

Dále pan primátor v dopise poukazuje na údajnou neprůhlednou realizaci zakázek ze strany jednoho z výše uvedených členů dozorčí rady za zaměstnance. Když pominu, že Miroslav Vránek není šéfem marketingu (jak pan primátor Hřib uvádí), tak pokud je mi známo, tak v minulém roce proběhl právě na žádost dozorčí rady v této oblasti forenzní audit, provedený externí renomovanou auditorskou firmou. Ten žádné pochybení neprokázal. Své závěry pan primátor Hřib očividně vyvozujete na základě jednoho článku, který vyšel před několika měsíci na webu. Mimochodem, ona informace o provedení forenzního auditu v předmětné oblasti se v něm vůbec neobjevila.

Na závěr bych si dovolil ještě krátkou poznámku k tomu Piráty obhajovanému dosazování zástupců politických stran do dozorčí rady Pražské plynárenské. Myslím, že o pirátských výběrových řízeních a o tom, co je v jejich rámci nejpodstatnějším hlediskem, bylo v médiích již napsáno mnoho a nemá tedy cenu to znovu rozebírat. Myslím také, že pana Wagenknechta, byť možná zatím není členem Pirátské strany, rozhodně nelze považovat za nějakého „nestraníka“. S Piráty je pochopitelně pevně provázán. Je to senátor, který je zvolen za Piráty a podle pirátského kodexu je to tedy „kumulátor funkcí.“

Celá záležitost je zásadní, v tom duchu jsem o ní také na zastupitelstvu hovořil. Místo toho, abychom firmu, která se zatím poměrně úspěšně pohybuje na jednom z nejvíce konkurenčních trhů a generuje pro Prahu nezanedbatelné příjmy rozpočtu podpořili, děje opak. Jediné, co se zatím současné koalici v čele s Piráty povedlo je, že z klíčové a velmi dobře prosperující firmy udělali bojiště, a to není dobře. Tady vážně není prostor pro chyby a nezkušenost. Škody v Pražské plynárenské mají totiž potenciál ovlivnit životy většiny Pražanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…