Pošarová (SPD): Podporujeme pracující rodiny a české živnostníky

07.03.2022 5:34

K vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2022 podávám dva pozměňovací návrhy. Oba se týkají rozpočtové kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj.

Pošarová (SPD): Podporujeme pracující rodiny a české živnostníky
Foto: archiv MP
Popisek: Marie Pošarová, poslankyně SPD

Zaprvé jde o navýšení finanční podpory českých živnostníků a podnikatelů v oblasti cestovního ruchu o jednu miliardu korun. Jedná se o oblast, která byla velmi silně zasažena dopady epidemie koronaviru a vládních omezujících opatření. O oblast, kde došlo - a stále ještě dochází - k zániku tisíců firem, živností a pracovních míst, což je jednoznačně neblahý trend, který stát musí zastavit a zvrátit. A musí zde českým živnostníkům a zaměstnancům silně a efektivně pomoci, je to ve veřejném zájmu!

Český stát musí umožnit českým subjektům působícím v oblasti cestovního ruchu restart resp. záchranu jejich podnikání!

Podpora bydlení jek základem pro budoucnost

Zadruhé navrhuji, také o jednu miliardu korun, navýšit objem prostředků určených na podporu bydlení v rámci Státního fondu podpory investic. Jedná se o velmi potřebný projekt půjček pracujícím manželským párům a rodinám s dětmi na pořízení si vlastního bydlení či na rekonstrukci bydlení stávajícího. O projekt, potřebný i z hlediska podpory porodnosti a udržitelné stability našich sociálních systémů. Což je v současné době, i z pohledu budoucího vývoje společnosti, opět záležitost prvořadého veřejného zájmu a je důležité, aby k těmto půjčkám měl přístup co nejširší okruh našich pracujících rodin.

Zatím zde ovšem poptávka výrazně převyšuje nabídku a vzhledem k omezenému objemu rozpočtových prostředků může tento projekt využívat jen velmi omezený počet zájemců. Proto považujeme za nutné navýšení objemu těchto finančních prostředků – pro začátek na cca dvojnásobek současného stavu, tedy o onu jednu miliardu korun.

Ukončit plýtvání na ministerstvu zahraničí!

Prostředky na podporu českého cestovního ruchu a na bydlení našich mladých pracujících rodin navrhuji získat (a do rozpočtu Ministerstva pro místní rozvoj převést) z položky „Příspěvky mezinárodním organizacím a peněžní dary vybraným institucím do zahraničí“, jejíž přínos pro český stát a pro české občany je naprosto zanedbatelný až nulový.

V minulých letech se, jen pro ilustraci, z této části rozpočtu financovaly mj. tyto záležitosti:

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

  • Svěřenecký fond pro Afriku - 222 468 750 Kč
  • Asijsko-evropská nadace - 600 000 Kč
  • Svěřenecký fond pro Kolumbii - 260 000 Kč
  • Smlouva o Antarktidě - 1 200 000 Kč
  • University of California - 7 500 000 Kč
  • Vybudování vodního systému a kapkového zavlažování plantáže s organickými fíky v Bosně a Hercegovině - 492 448 Kč
  • Podpora oživení řemeslného lovu měkkýšů a komunitární turistiky v Ekvádoru - 443 686 Kč
  • Laboratoř ochranné medicíny pro podporu ochrany filipínských zvířat ve volné přírodě – 365 000 Kč
  • Instalace malé kompostovací jednotky v Mae Cahem na severu Thajska – 499 513 Kč
  • Rozvoj odborných kapacit rybích farmářů v Kamerunu – 491 062 Kč

Dle nedávných zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu Ministerstvo zahraničních věcí vůbec nemá přehled o tom, s jakými mezinárodními organizacemi vlastně Česká republika aktuálně spolupracuje a ani zde neplní úkoly vyplývající z příslušných usnesení české vlády. Jde tedy o nepřijatelné plýtvání českými veřejnými penězi, které musí co nejdříve skončit. Nejvyšší kontrolní úřad při kontrole dlouhodobého hospodaření Ministerstva zahraničních věcí opakovaně konstatoval, že u větší části plateb spadajících do této rozpočtové položky efekt pro český stát nezjistitelný a neznámý. A že se zde dlouhodobě nedaří dosáhnout plánovaných rozpočtových úspor.

Navíc zcela jednoznačně platí, že v období současné ekonomické krize a hrozivě narůstajícího deficitu státního rozpočtu není žádný relevantní důvod k tomu, abychom – opět na dluh, který budou muset splácet čeští občané – i v roce 2022 obdarovávali jakékoli zahraniční subjekty. Mnohem podstatnější a důležitější je silná a cílená finanční podpora domácích občanů a domácích firem postižených současnou ekonomickou krizí a dopady epidemie koronaviru.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Marie Pošarová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Pomáháme Ukrajině, aby se mohla bránit

6:16 Ministr Jurečka: Pomáháme Ukrajině, aby se mohla bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Ukrajině.