Pospíšil (TOP 09): Od komisařky Jourové jsem čekával víc konkrétních návrhů

08.10.2019 12:15

Jiří Pospíšil, předseda TOP 09, jako jediný český poslanec Evropského parlamentu položil při slyšení otázku Věře Jourové, české kandidátce na evropskou komisařku.

Pospíšil (TOP 09): Od komisařky Jourové jsem čekával víc konkrétních návrhů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

Ta se včera podrobila „grilování“ v příslušných výborech Evropského parlamentu, kde jí poslanci mohli klást otázky související s jejím portfoliem. Podle odpovědí kandidátky výbor rozhoduje, zda její schválení Evropským parlamentem doporučí. Jiří Pospíšil položil Věře Jourové následující otázku:

„Jedním z vašich hlavních úkolů jako místopředsedkyně Komise pro hodnoty a transparentnost bude prosazování právního státu. Jedním z hlavních principů a současně i předpokladů právního státu je nepřípustnost trestání těch, kdo neporušili zákon. Ve světle tohoto principu a současně předpokladu právního státu mě zajímá Váš názor na nedávný výrok předsedy vlády České republiky Andreje Babiše, který v lednu 2018 řekl, že v jeho zemi je možné objednat si trestní stíhání a pravděpodobně dostat někoho do vězení. Souhlasíte s tímto výrokem? Jak byste zareagovala, kdyby podobný výrok pronesl vrcholný představitel jiného členského státu EU?“

Věra Jourová, ale podle Jiřího Pospíšila na jeho otázku odpověděla vyhýbavě a k problému se nepostavila čelem. „Z obecné a vyhýbavé odpovědi kandidátky na komisařku, která má mít na starosti právě ochranu právního státu, jsem bohužel zklamán, protože jsem čekal jasnou reakci,“ uvedl v reakci na průběh slyšení europoslanec Jiří Pospíšil a dodal: „Bohužel i v dalších částech slyšení jsme byli svědky hlavně obecných úvah. S nimi lze sice většinou souhlasit, ale očekával jsem od paní kandidátky více konkrétních návrhů.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.