Pospíšil (TOP 09): Poslanci schválením návrhu zcela vyprázdnili zákon o TOPO a popřeli jeho účel

24.03.2016 13:00

Europoslanec Jiří Pospíšil ke schválení návrhu novely zákona o trestní odpovědnosti právnických osob

Pospíšil (TOP 09): Poslanci schválením návrhu zcela vyprázdnili zákon o TOPO a popřeli jeho účel
Foto: TOP 09
Popisek: Jiří Pospíšil

Poslanecká sněmovna ČR na svém jednání schválila vládní návrh novely zákona o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim, tzv. zákona o TOPO (sněmovní tisk 304), v rámci kterého také odsouhlasila pozměňovací návrh sociálnědemokratických poslanců Marie Benešové a Jana Chvojky.

Na základě tohoto návrhu se nově může právnická osoba trestní odpovědnosti zprostit, pokud vynaložila veškeré úsilí, které na ní bylo možno spravedlivě požadovat, aby svým zaměstnancům, vedoucím pracovníkům nebo členům statutárního orgánu ve spáchání protiprávního činu zabránila. Podle názoru odborníků tak postačí, pokud právnická osoba prokáže, že měla např. etický kodex, kterým se měli povinnost všechny osoby v jejích strukturách řídit, a odpovědnosti se zprostí.

„Jako bývalý ministr spravedlnosti a především předkladatel zákona o TOPO jsem před takovou změnou důrazně varoval. Podle mého názoru může být schválená možnost vyvinění právnických osob v rozporu s unijním právem a České republice tak hrozí, že proti ní Evropská komise zahájí sankční řízení. Žádná z úmluv ani žádný z právních předpisů EU totiž nepředpokládá, že by se právnické osoby mohly tímto způsobem zprostit odpovědnosti.“ uvedl Jiří Pospíšil. Široká odpovědnost firem za své jednatele a zaměstnance vyplývá např. i z trestněprávní úmluvy Rady Evropy o korupci z roku 1999.

„Poslanci schválením návrhu zcela vyprázdnili zákon o TOPO a popřeli účel, pro který byl před několika lety přijímán,“ doplnil Jiří Pospíšil. Proti pozměňovacímu návrhu Marie Benešové a Jana Chvojky se již v minulosti postavila také Unie státních zástupců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.