Pospíšil (TOP 09): Praha vyčlení na podporu a integraci ukrajinských dětí 8,5 milionu

15.08.2023 18:09 | Tisková zpráva

Radní hl. m. Prahy rozhodli o podpoře různých projektů v metropoli, které mají za cíl dále integrovat do společnosti ukrajinské děti, které s rodinami utekly do České republiky po násilném vpádu ruských vojenských sil na Ukrajinu. Celková podpora na projekty činí téměř 8,5 milionu korun.

Pospíšil (TOP 09): Praha vyčlení na podporu a integraci ukrajinských dětí 8,5 milionu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Ty budou putovat například na adaptační a integrační aktivity v rámci Ukrajinského centra Nusle, dále do různých příspěvkových organizací hlavního města, a to například na výrobu titulků v divadlech, hudební workshopy nebo aktivity organizované domy dětí a mládeže.

„Někdy se říká, že úroveň a vyspělost společnosti se pozná podle toho, jak se dovede postarat o ty nejzranitelnější. A děti jsou bezpochyby jednou z nejvíce zranitelných skupin, zvlášť ty, které musely prchnout před válkou. Proto jsme podporu a integraci ukrajinských dětí podpořili částkou 8,5 milionu korun. Nejedná se o závratnou částku, ale jde o další střípek v mozaice pražské pomoci Ukrajině. Jsem rád, že suma jde na velmi konkrétní projekty a bude poskytnuta subjektům, které v oblasti podpory a integrace dlouhodobě odvádějí skvělou práci. Věřím také, že každá takto vynaložená koruna se nám do budoucna vrátí, a to zejména v posílení sociální soudržnosti,“ říká Jiří Pospíšil, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast kultury.

Prvním z podpořených projektů je poskytnutí dotace ve výši přibližně 3,15 milionu korun organizaci Pražský majdan, z.s., a to na projekt zaměřený na podporu ukrajinských uprchlíků v Ukrajinském centru Nusle. Centrum nabízí adaptační a integrační aktivity, jako například informační servis, poradenství v oblasti zdravotnictví, bydlení a trhu práce, distribuci humanitární pomoci, kurzy českého jazyka nebo individuální psychologické poradenství. Cílem projektu je udržení a další rozvoj již existujících a fungujících služeb realizovaných v rámci centra. Nově je také v plánu vybudování „Creative HUB Nusle“, tedy volnočasového prostoru pro ukrajinskou mládež ve věku 15 let a více. Hub bude sloužit k pořádání neformálních vzdělávacích, osvětových a kulturních akcí.

„Imigrační krize neskončila a k opravdové efektivitě pomoci je potřeba kontinuity, a to například prostřednictvím zachování projektů integrace dětí v mimoškolním prostředí. Podpora kulturních, sociálních a dalších kompetencí dětí poslouží mimo jiné jako primární prevence rizikového chování. Rada hlavního města Prahy si tuto skutečnost uvědomuje a ve spolupráci s neziskovým sektorem podporujeme zachování či vznik nových odpolední klubů a předškolních center pro ukrajinské děti, fungujících pod našimi domy dětí a mládeže,“ dodává Antonín Klecanda, radní hl. m. Prahy pro oblast sportu a volného času.

Anketa

Má prezident Pavel jmenovat Roberta Fremra ústavním soudcem?

hlasovalo: 7671 lidí

Dalších více než 1,3 milionu poskytne hlavní město na různé aktivity v oblasti kultury, které podpoří integraci ukrajinských uprchlíků. Divadlo na Zábradlí vyrobí ukrajinské titulky k představením nebo zajistí divadelní kurzy. Pražský symfonický orchestr FOK plánuje interaktivní hudební workshopy nebo výjezdy do komunitních center a například Galerie hl. m. Prahy realizuje prohlídky a workshopy v ukrajinštině pro skupiny ukrajinských dětí a ukrajinské jednotřídky. Peníze využije také na nákup výtvarného materiálu, tisk či mezigenerační workshopy.

Téměř čtyři miliony korun pak Praha poskytne domům dětí a mládeže z prostředků Dětského fondu OSN-UNICEF v rámci „Programu podpory ukrajinských uprchlíků a rozvoje sociální soudržnosti na území hlavního města Prahy pro rok 2023“. DDM hl. m. Prahy takto například získá 3,6 milionu korun na adaptační a integrační skupiny pro ukrajinské uprchlíky. Novým cílem od července 2023 je nejen pokračovat v adaptačních skupinách, ale také založit integrační skupiny pro děti 3-6 let či nízkoprahové kluby pro mladistvé děti z Ukrajiny.

Součástí projektu jsou i setkávání rodičů českých a ukrajinských dětí. DDM Modřany plánuje sérii vzdělávacích aktivit s názvem „Hezky česky s DDM“. Projekt zahrnuje zážitkové letní kurzy češtiny, pravidelná klubová setkání, vzdělávací aktivity pro rodiny s dětmi a zážitkové víkendové kurzy češtiny. Aktivity cílí na podporu sociálního začlenění a zvýšení jazykových znalostí češtiny. Podpořený projekt DDM Prahy 8 pak cílí na zvýšení znalosti českého jazyka u dětí a dospělých prostřednictvím realizace kurzů českého jazyka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…