Pospíšil (TOP 09): Rošáda ministrů spravedlnosti prvním krokem Babiše k ovládnutí zastupitelství?

18.04.2019 17:55

Tiskové vyjádření lídra TOP 09 k výměně ministra spravedlnosti

Pospíšil (TOP 09): Rošáda ministrů spravedlnosti prvním krokem Babiše k ovládnutí zastupitelství?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil tvrdě kritizuje personální rošádu na ministerstvu spravedlnosti. Výměnu ministra Jana Kněžínka za Marii Benešovou považuje exministr spravedlnosti Pospíšil za velmi nešťastné a chybné řešení. Podle Pospíšila se může jednat o první krok premiéra Andreje Babiše k ovládnutí státního zastupitelství. Ten by negativně ovlivnil důvěru občanů ve spravedlivé vyšetřování kauz a korupčních skandálů v ČR, které se týkají i samotného předsedy vlády a lidí z jeho okolí.

"Je krajně nešťastné, že novou ministryní spravedlnosti se stane právě Marie Benešová, poradkyně Miloše Zemana, která je loajální i k premiérovi Andreji Babišovi. Pokud by byl z funkce odvolán nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, Andrej Babiš by ovládl celou soustavu. To považuji za velmi nebezpečné, protože Pavel Zeman je garancí, že je státní zastupitelství nezávislé," říká exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

"Je pozoruhodné, že ministr Kněžínek končí ve funkci chvíli poté, co policie navrhla obžalovat Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo. Podvodů, kauz a skandálů, které se týkají českého premiéra a lidí z jeho bezprostředního okolí, je už příliš mnoho. TOP 09 bude z řad opozice pozorně sledovat a hlídat, aby nedocházelo k podezřelým změnám na místech státních zástupců a zároveň s tím i k ovlivňování živých kauz," dodává předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…