Pospíšil (TOP 09): Víme, jak řešit AirBnB. Populistické výkřiky Hřiba odmítáme

18.02.2020 19:01

Fórum pražských zastupitelů za TOP 09 zasedalo k problematice poskytování krátkodobých ubytovacích služeb tipu AirBnB.

Pospíšil (TOP 09): Víme, jak řešit AirBnB. Populistické výkřiky Hřiba odmítáme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Zástupci TOP 09 Praha odmítli navrhované řešení primátora Hřiba, podle kterého by měli mít vlastníci nemovitostí zakázáno pronajímat celé byty. Naopak se shodli na podpoře opatření zpracovaných odborníky z Komise Rady hl. m. Prahy pro poskytování krátkodobých ubytovacích služeb. Obce by rovněž měli klást větší důraz na vymáhání již dnes platných právních předpisů.

„Nikým nediskutovaná řešení primátora Hřiba zásadně odmítáme. Uvědomujeme si potřebu problematiku AirBnB řešit, proto chceme Pražanům nabídnout kvalifikovaná věcná řešení, nikoliv populistické výkřiky, které věci ve skutečnosti nepomáhají,“ říká předseda TOP 09 Praha Jiří Pospíšil, který k problematice poskytování krátkodobých ubytovacích služeb svolal jednání Fóra zastupitelů za TOP 09.

To se po včerejším jednání shodlo na tom, že je potřeba jít legislativní změnou, která by posílila práva vlastníků bytů na jedné straně a dala obcím více možností při vymáhání současných povinností na straně druhé. To vše musí jít ruku v ruce se zvýšením bezpečnosti.

„Shodli jsme se na podpoře třech návrhů, které připravili odborníci z MHMP. Za alfu a omegu považujeme povinnost platforem informovat obce o bytech, které pronajímají. Právě díky této změně by mohly obce efektivněji vymáhat již stávající povinnosti, jako je například výběr místních poplatků z pobytu,“ říká člen předsednictva TOP 09 Praha a radní pro bezpečnost na Praze 2 Michal Zuna. „V zájmu větší bezpečnosti a požární prevence podporujeme rovněž úpravu stavebních předpisů tak, aby se na krátkodobě pronajímané byty vztahovala stejná pravidla jako na hotelové pokoje. Aktuálně totiž můžeme sledovat zvýšený počet požárů v bytových domech pronajímaných přes platformy,“ dodává Zuna.

Podporu TOP 09 Praha mají i opatření, která posílí pravomoci společenství vlastníků i jednotlivých vlastníků bytů v bytových domech tak, aby používání bytu ke krátkodobým ubytovacím službám vyžadovalo souhlas ostatních vlastníků jednotek a aby bytový dům nebyl nepřiměřeně zatížen zvýšenými náklady.

„Poskytovatelé krátkodobých ubytovacích služeb musí již dnes dodržovat řadu pravidel a zákonů, na jejichž vymáhání se lze zaměřit již nyní. Jedná se především o živnostenský zákon, zákon o místních poplatcích, či zákon o pobytů cizinců,“ uzavírá Zuna.

Fórum pražských zastupitelů za TOP 09 je složeno z radních a zastupitelů MHMP a starostů, místostarostů a radních pražských městských částí. Letos se setkalo již podruhé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…