Poul (KDU-ČSL): Nedostatek lékařů by vyřešil větší patriotismus

23.08.2015 22:30

K nedostatku zejména zubních lékařů se vyjadřuje zástupce primáře oddělení hematologie a transfúziologie pelhřimovské nemocnice a pelhřimovský zastupitel za KDU-ČSL MUDr. Hynek Poul.

Poul (KDU-ČSL): Nedostatek lékařů by vyřešil větší patriotismus
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Zástupce primáře oddělení hematologie a transfúziologie pelhřimovské nemocnice a pelhřimovský zastupitel za KDU-ČSL MUDr. Hynek Poul

„Hned na počátku je třeba si přiznat dvě věci. Zaprvé, pokud budeme chtít kvalitní lékařskou péči využívající poslední trendy v medicíně, není udržitelná současná nízká spoluúčast pacienta, zvláště při léčbě méně závažných onemocnění. Druhá věc je potřeba většího patriotismu, tedy využívání služeb „místního zdravotnictví“.

Na tom závisí zachování stávající sítě zdravotnických zařízení všeho druhu.

Podobně jako někteří lidé jezdí do velkých obchoďáků mimo Pelhřimov, tak často jezdí i na soukromé kliniky do Jihlavy nebo Prahy. Tam jsou přitom často ochotni zaplatit za vyšetření, jež jsou dostupná v místě bydliště např. v pelhřimovské nemocnici, a mnohdy jsou dokonce hrazena ze zdravotního pojištění. Chápu, že někdo nemusí být spokojen s lékařem v okrese, ale místo unáhleného odchodu doporučuje alespoň pokus o sdělení důvodu pacientovy nespokojenosti a tím v mnoha případech získání prostoru k obnovení vzájemné důvěry.

Při výrazném poklesu počtu ošetřených pacientů totiž zdravotní pojišťovny řeknou místním lékařům: Neposkytujete našim klientům patřičný objem péče, takže my peníze dáme jinam. To může následně vést k omezení činnosti nebo zániku dané praxe či zdravotnického zařízení. A jakmile nějaké zařízení zanikne, obtížně se znovuobnovuje.

U stomatologů jde o generační problém a podíl na jejich nedostatku má i jejich komora, která v určitém období zpřísnila pravidla pro výkon samostatné praxe. Mezera se podle mě zacelí časem z čistě ekonomických důvodů – zkrátka zjištěním, že „zubařina“ je povolání, kterým se dá slušně živit.

Objevuje se otázka, jestli od nedostatku lékařů mohou pomoci obce a města tím, že lékaře podpoří? Jsou případy, kdy město poskytne lékaři zdarma prostory nebo dokonce finanční podporu. Pokud by to ale bylo dlouhodobě, je to nespravedlivé vůči jeho zavedeným kolegům, kteří podporu nedostali.

Pokud by už samospráva někoho dlouhodobě podporovala, pak by musela mít možnost ovlivňovat chod dané praxe např. stran ordinačních hodin či cenové dostupnosti pro sociálně slabší občany. Takový model je však v praxi poměrně obtížně realizovatelný.“

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

12:05 Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi. Senior Pas a Rodinné …