Pour (ČSSD): Ústecký kraj a nová koalice

13.11.2016 14:30

Ústecký kraj má dohodu o nové koalici. Budou ji tvořit tři strany. Komunisté a sociální demokraté, kteří minulé volební období úspěšně spolupracovali a zástupci ze spojené kandidátky Strany práv občanů a Strany přímé demokracie.

Pour (ČSSD): Ústecký kraj a nová koalice
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Vítězné hnutí ANO 2011 zůstává v opozici. Tento výsledek povolebního vyjednávání označil šéf ANO za „neskutečnou prasárnu“. Podívejme se, kdo se ve skutečnosti jako „hladové prase“ choval.

Hnutí ANO krátce po volbách oslovilo KSČM s úmyslem, že by s ní rádo uzavřelo dvoučlennou koalici. Komunistům tato nabídka nebyla úplně proti mysli a slíbili, že o ní budou vážně přemýšlet. Za pár hodin na to, ovšem ANO oslovilo sociální demokracii s úplně stejnou nabídkou a chtělo komunisty nechat mimo. ČSSD reagovala tak, že upřednostňuje trojkoalici ve složení ANO, KSČM a ČSSD. Krátce potom vydala ústecká sociální demokracie prohlášení, že nepůjde do žádné koalice bez KSČM, protože je pro ni čitelným a transparentním partnerem. V uplynulém volebním období tyto dvě strany bez jakýchkoliv problémů a skandálů v Ústeckém kraji vládly. Odpověď na nabídku trojkoalice už od ANO nikdy ČSSD nedostala. ANO ovšem mezitím začalo oslovovat též ODS a SPD-SPO a dále zvyšovalo nabídku pro KSČM. Všem říkalo, že to s komunisty myslí vážně, a že s těmi druhými nechce mít nic společného. Úplně zapomnělo na to, že i zbývající subjekty mezi sebou komunikují a vzájemně si říkají, s čím za nimi ANO přišlo. ANO se tímto svým postupem stalo naprosto nevěrohodným potencionálním partnerem a dostalo se mimo hru doslova a do písmene samo.

Děsivé na tom je, že každý s kým ANO v daný okamžik jednalo, byl dobrý, poctivý a schopný (s nikým jiným by přece ANO do koalice nešlo). Všichni ostatní byli v té chvíli lháři z tradičních politických stran, co mohou za všechny špatnosti světa a pochopitelně „všetci kradnů“.
Dobře vládnout kraji nebylo hlavním záměrem ANO. Jak se postupně ukazovalo, prvořadým, ne-li jediným, cílem ANO byla snaha vymazat ČSSD z politické mapy, jako již jediného oponenta, který má v celostátním měřítku nějakou politickou váhu. A bylo jim jedno, s kým se za tímto účelem spojí. Řeči o transparentních zakázkách, plýtvání, klientelismu a dalším, jak se v praxi ukázalo, jsou v podání ANO, hodně lidově řečeno, jen „kecy v kleci“.

Osobně jsem přesvědčený, že hnutí ANO 2011 má, oproti jím kritizovaným standardním stranám, minimálně jednu obrovskou nevýhodu. Je to nesourodý pytel blech poskládaný také z bývalých členů tradičních politických stran, které tito neuspokojení jedinci tak vehementně kritizují. Členové a kandidáti ANO nepojí žádný program či společenské vidění světa, každý má své osobní zájmy, někdo je zhrzený, někdo touží po světle ramp, jiný se chce dostat k lizu. Všichni perfektně ovládají umění cokoliv kritizovat, cokoliv bořit, ale neumějí společně s dalšími něco společně vytvořit.

Ústecký kraj má ale tolik vážných problémů, že úsilí po jejich nápravě musí být týmová hra. Sólo hráče, kteří se cítí být nejlepšími a nejdokonalejšími, ale ve skutečnosti pouze s  názorem svého šéfa, Ústecký kraj nepotřebuje. Tým bez nich má větší šanci.

Ing. Vojtěch Václav Pour
člen ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…