Praha 5: Výstava fotografií Ivana Kuptíka v Galerii Prádelna

11.04.2022 9:15 | Tisková zpráva

„Duben v Galerii Prádelna při Komunitním centru Prádelna v Holečkově ulici bude patřit opět fotografii. Svoji tvorbu zde představí zkušený fotograf Ivan Oskar Kuptík, který aktuálně působí coby redaktor časopisu Naše Praha,“ uvedl radní JUDr. Petr Lachnit, který výstavu společně s autorem a zastupitelem Josefem Endalem v pátek zahájil.

Praha 5: Výstava fotografií Ivana Kuptíka v Galerii Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Zahájení vernisáže fotografií Ivana Kuptíka v KC Prádelna

Ivan Oskar Kuptík, ročník 1952, prošel několika redakcemi, asi nejdelší čas strávil jako píšící redaktor ve Večerní Praze (později Večerník Praha), kde dělal dlouhá léta krimi rubriku. Večerní Praha byla pro něj i fotografickou školou, protože viděl při práci skutečné mistry - Stanislava Terebu, Václava Jirsu a později další a další. Sám na to vzpomíná: “Stanislav Tereba s sebou nosil permanentně svoji Leicu, ať šel s manželkou do divadla, nebo na večeři do restaurace. To mi bylo prvním poučením. Oddělal mne jeden z mladých kolegů, když jsem ho někde potkal a říkal mu, ať něco vyfotografuje - dneska nevrtím, foťák mám doma, hm -… Co si o tom myslet. Jednou jsme byli se Stanislavem Terebou fotit nějaké hasičské cvičení. Zmizel mi, a když už všichni fotografové drtili fotky v hloučku, nebyl k nalezení. Do pr..le, kde je? Někde bloumá nebo co? Ne, vyšplhal si na střechu hasičského auta, aby měl originální záběr.”

Další poučení získal například od Václava Jirsy, jenž vynikal v žánru, který se dnes už v tisku nepraktikuje - fotofejetonu. Příběh na třech čtyřech fotkách vlastně jen s titulkem. Prostě na fotku si musíte počkat, což byl pro věčně spěchajícího redaktora krimi rubriky zásadní objev.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

Sám tvrdí, že nesahá těmto lidem ani po kotníky, ale má rád Prahu, fotí ji padesát let a občas se něco povede, tak jedna fotka za rok.

Výstava v Galerii Prádelna představuje výběr z Kuptíkovy bohaté tvorby, tudíž si přijde na své každý zájemce o fotografii. Výstavu si můžete prohlédnout do pátku 27. dubna 2022.                  

“Fotografické výstavy v naší Galerii Prádelna mají tradici a svoje díla zde představila již celá řada fotografických nadšenců i skutečných profesionálů. K té druhé skupině patří Ivan Oskar Kuptík, zkušený redaktorský matador, který se v oblasti fotografické reportáže učil skutečně od těch nejlepších a sám nyní patří k nejzkušenějším redaktorům. Velmi se na jeho výstavu těším a zvu všechny příznivce “poctivé” fotografie k návštěvě,” doporučuje expozici JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce