Pražák (ANO): Průlom v oblasti převodů bytů z obcí a měst na družstevníky

15.04.2021 4:33

Finální stanovisko, na kterém se shodla ministerstva pro místní rozvoj, financí a vnitra, popisuje postup, jak stávající smlouvy mezi obcemi a družstevníky, které byly uzavřeny před 20 lety, nahradit platnými smlouvami tak, aby byly dodržovány současné zákony. Byty postavené s pomocí státní dotace, které už jednou družstevníci zaplatili, nebudou muset kvůli tehdejším administrativním chybám platit částečně znovu.

Pražák (ANO): Průlom v oblasti převodů bytů z obcí a měst na družstevníky
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Díky stanovisku mohou navíc zastupitelé měst a obcí rozhodovat o převodech bytů na družstevníky s vědomím, že postupují správně a nebude jim hrozit případný postih. Ministerstvo financí bude také navrhovat osvobození příjmů z bezúplatných převodů spoluvlastnických podílů na bytovém domě z obce na druhého vlastníka od daňové povinnosti prostřednictvím přechodného ustanovení obsaženého v nejbližší řádné novele zákona o daních z příjmů.

„Jsem velice ráda, že vydané stanovisko naplňuje svým obsahem očekávání družstevníků nejen v našem městě, ale i dalších desetitisíců občanů naší republiky, kteří se ne vlastní vinou dostali do problematické situace s jistotou svého bydlení,“ říká liberecká radní Šárka Prachařová (ANO), která v únoru společně s poslancem Davidem Pražákem, doktorkou Hanou Marvanovou a se zástupcem družstevníků intervenovala za družstevníky na ministerstvu financí.

„Naším hlavním cílem bylo to, aby družstevníci nemuseli platit daň z příjmu při převodu družstevních bytů podle podmínek stanovených v původních smlouvách. Daň by se v některých případech mohla vyšplhat i na statisíce korun. Pro řadu družstevníků by to bylo finančně neúnosné, a proto jsme se hrozbu zdanění pokusili odvrátit,“ vysvětluje poslanec David Pražák (ANO) s tím, že přístup ministerstev velice oceňuje.

Zástupci spolku Spravedlnost pro bytová družstva, který sdružuje bytová družstva po celé České republice, stanovisko ministerstev vítají. „Stanovisko naplňuje naše legitimní očekávání a věříme, že otevře cestu ke spravedlivému řešení pro bytová družstva a nájemníky a bude oporou pro rozhodování zastupitelstev měst a obcí. Oceňujeme také příslib ministerstva financí v daňové otázce a očekáváme, že postupně budou podíly měst a obcí převáděny na družstevníky v duchu původně uzavřených smluv,“ doplňuje za spolek jeho předsedkyně Lenka Šlapáková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie