Premiér Babiš: Evropská unie je v případě brexitu silná a jednotná

25.11.2018 17:20

Český premiér podpořil s dalšími evropskými státníky dohodu o vystoupení Velké Británie z EU.

Premiér Babiš: Evropská unie je v případě brexitu silná a jednotná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

Předseda vlády Andrej Babiš dnes na mimořádném summitu ve formátu EU27 podpořil dohodu o vystoupení Velké Británie z EU a politickou deklaraci o rámci budoucích vztahů. Evropská unie tak po více než roce a půl jednání provedla zásadní krok směrem ke spořádanému brexitu.

„Jednání dnes bylo rychlé a věcné, a jasně tak potvrdilo, že Evropská unie je v případě brexitu silná a jednotná. Brexit není výhrou pro nikoho, nebojujeme, hledáme ten nejlepší možný kompromis. A jsem přesvědčený, že dnes se nám to podařilo,“ uvedl český premiér po jednání.

Lídři sedmadvaceti členských států dnes v Bruselu odsouhlasili dva klíčové materiály. Prvním je právně závazná téměř šestisetstránková dohoda o vystoupení. Ta se zaměřuje na ochranu práv občanů či na finanční vyrovnání vzájemných závazků. Druhým dokumentem, který dnes lídři EU27 odsouhlasili, je politická deklarace o rámci budoucích vztahů EU a Velké Británie. Podlé té je zásadní, aby EU a Velká Británie měly v budoucnu co nejhlubší vztahy. O těch se začne jednat ve chvíli, kdy Velká Británie v březnu 2019 opustí EU a stane se tzv. třetí zemí.

V těchto jednáních bude EU usilovat o bezvízový vztah tak, aby cestování a práce ve Velké Británii byly pro občany EU co možná nejsnadnější. V případě zboží bude EU usilovat nejen o nulová cla, ale i co nejpodobnější regulatorní režim.

Právně závazná dohoda o vystoupení Velké Británie z EU musí být ještě ratifikována v britském parlamentu a potřebný je také souhlas Evropského parlamentu. Až poté vstoupí 30. března 2019 tato dohoda v platnost.

„Evropská rada dnes proces brexitu úspěšně završila, teď je na řadě britský parlament. Bez ratifikace dohody bohužel stále musíme počítat s možností tzv. divokého brexitu. Ten by měl značné dopady na obě strany. Nikdo takový scénář nechceme, ale musíme se pro jistotu připravit i na něj,“ řekl předseda vlády Andrej Babiš. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.