Premiér Babiš: Hutě jsou samozřejmě pro region velice důležité

12.04.2018 20:56

Projev na 12. schůzi Poslanecké sněmovny 12. dubna 2018 – odpověď na interpelaci poslance Zaorálka

Premiér Babiš: Hutě jsou samozřejmě pro region velice důležité
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš

Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci.

Tak my samozřejmě tento případ sledujeme. Pan ministr průmyslu Hüner o tom jednal. Já se chystám tu firmu navštívit. V minulosti jsme se angažovali ve prospěch našich ocelářů už tím, že jsme lobovali, aby Evropská komise nedopustila dumpingové dovozy hlavně čínské ocele, a stejně podporujeme aktivitu Evropské unie ohledně vyjednávání dovozových cel na ocel a hliník do Spojených států. Tyto hutě jsou samozřejmě velice důležité pro region.

Ono to na začátku vypadalo, že jsme to zprivatizovali skvěle. Teď už to vypadá míň. Já jsem v minulosti Arcelor navštívil a měl jsem pocit, že ta skupina investuje hlavně v Polsku a ne v Čechách. A my jsme jí byli osloveni, jestli bychom nevytvořili nějaký společný podnik jako stát, a že bychom společně do toho šli. Z tohoto pohledu z toho mám smíšené pocity, protože ta bilance privatizace, abych to zopakoval občanům, je taková, že pan Lakšmí Mittal si vzal z ArcelorMittal 40 mld. dividend, dva nejmenovaní oligarchové vydělali na privatizaci 6 miliard a my jsme ten podíl prodali za 260 milionů, ten podíl 67 %. Abychom věděli, o co tady go. Je možná velká škoda, že tehdy, když o to měly zájem Třinecké železárny a patří to do toho komplexu, že možná tehdy, ale to jsme nevěděli, že to tam neskončí, ale to je jedno. My určitě to sledujeme.

Ministerstvo financí, pokud jste to nezaregistrovali, dalo do pořádku OKD. O tom se už nemluví. OKD, ještě když jsem byl ministr financí, tak jsme to převzali. OKD dokonce nabírá nové lidi, 340 nových lidí, má miliardové zisky, uzavřeli Paskov, nic se neděje a funguje. Takže my předpokládáme, že o tu firmu bude velký zájem z hlediska privátních investorů. A pokud by to tak nedopadlo, tak samozřejmě ... Já jsem paradoxně v minulosti pobízel ArcelorMittal, který je ve vertikální integraci s uhlím z OKD, aby si koupili OKD. Teď chápu, že si je asi nekoupili, protože sami asi uvažují jiným směrem. Ta privatizace na ten prodej není rozhodnutá, tam se čeká na vyjádření Evropské komise. V případě, že by to nastalo, tak my to samozřejmě budeme sledovat a pokud vím, tak už probíhají nějaká vyjednávání o prodeji do soukromých rukou. A já si myslím, že o tu firmu bude zájem. Pokud by nebyl, tak samozřejmě o tom budeme uvažovat, že bychom podobně jako OKD, které pod Ministerstvem financí funguje podstatně lépe než v minulosti, že bychom se teoreticky o to mohli tady ucházet, ale já to nepředpokládám a myslím si, že je potřeba, aby ta firma zůstala v privátních rukou.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace